Wkino

Hvordan overleve et vulkanutbrudd

Vulkansk aktivitet kommer i mange forskjellige former, fra renner av lava til voldelige eksplosjoner som skyter steiner, aske og gass hundrevis av meter opp i luften. Den sistnevnte typen, ofte kalt "pliniske" utbrudd, kan være så kraftig og ødeleggende som noen kjernefysiske våpen, men alle typer vulkanutbrudd er farlige. Heldigvis er de fleste vulkaner overvåkes nøye, og forskerne kan vanligvis gi noen forhåndsvarsel før en alvorlig hendelse. Når det er sagt, hvis du bor i nærheten av en vulkan eller få en mulighet til å besøke en, er du alltid i fare. Som tilfellet er med de fleste naturlige farer, men kan litt kunnskap og forberedelse hjelpe deg å unnslippe et utbrudd i live.

Trinn

Hvordan overleve et vulkanutbrudd. Forbered deg på det verste.
Hvordan overleve et vulkanutbrudd. Forbered deg på det verste.
 1. 1
  Forbered deg på det verste.
  • Hvis du bor i nærheten av en vulkan, gjøre forberedelser i god tid. Hvis du bor i skyggen av en vulkan, bør du alltid være klar for et utbrudd.
   • Lær hva slags utbrudd er sannsynlig. Du vil trenge ulike strategier for å håndtere ulike typer utbrudd.
   • Aksje opp på nødvendigheter. Lagre minst en tre-dagers forbruk av mat og drikkevann i hjemmet ditt. I tilfelle et utbrudd, kan vannforsyning bli forurenset, slik at du kan ikke stole på din godt eller offentlig vann. Hold en førstehjelp kit, tepper og varme klær hendig, og har en batteridrevet radio og nye batterier for hånden slik at du vil være i stand til å lytte til sikkerhetsråd hvis strømmen går ut. Hold nødvendige medisiner sammen. Ideelt sett bør du holde alle disse tingene på ett sted-en stor container som du kan bære, for eksempel-slik at du raskt kan ta dem med deg hvis du trenger å evakuere.
   • Lag en plan og vet rømningsveier. Hvis du bor i nærheten av et godt undersøkt og godt overvåket vulkanen, kan du sannsynligvis få en fare-sonen kartet fra ditt lokale Emergency Management Agency, eller i USA, fra US Geological Survey. Disse kartene viser den sannsynlige stier lavastrømmer og pyroklastiske (rusk flyter) og gi anslag for minimum tid det ville ta en flyt for å nå et gitt sted. De har også dele området rundt vulkanen i soner, fra høy-risiko lav risiko. Din lokale beredskap byrå kan også ha rømningsveier kartlagt. Ved hjelp av denne informasjonen kan du få en ide om hvor sikkert ditt hus eller arbeidsplass er, og du kan planlegge den beste ruten for rømming. Fordi vulkanutbrudd er komplekse og til en viss grad uforutsigbar, bør du ha flere alternative ruter for å nå en eller flere "trygge soner".
  • Hvis du skal besøke en vulkan, er kunnskap det viktigste beskyttelse. Før du går til vulkanen, ta kontakt med lokale myndigheter, og gi akt på sine anbefalinger eller advarsler. Lær om de farer som kan oppstå i området av vulkanen, og få en hederlig guide til å følge deg, hvis mulig. Ta med rikelig med vann i tilfelle du blir uventet fanget av en lavastrøm, og ikke overexert selv. Du vil være i stand til å reagere raskere, og løpe for livet ditt, om nødvendig-hvis du ikke er trøtt.
 2. 2
  Lytt til radio-eller TV kostholdsråd når et utbrudd oppstår. Når en vulkan utbrot, umiddelbart tune inn for å avgjøre om du er i umiddelbar fare der du er, og også å finne ut hva som skjer rundt deg. Disse veiledningene vil være dine "øyne" for å se det større bildet og hjelpe deg å vurdere situasjonen og ta de riktige avgjørelsene.
 3. 3
  Forlate området straks beskjed om å gjøre det. Du kan bli pålagt å evakuere uansett hvor du måtte være, eller i noen tilfeller kan evakuering rett og slett bli anbefalt. Uansett, komme seg ut. I de senere utbrudd, har mange mennesker blitt drept fordi de ikke ense en evakuering rekkefølge. Hvis du er heldig nok til å få forhåndsvarsel, bruk den klokt. Derimot, hvis du ikke får beskjed om å evakuere området, bli der du er, med mindre du kan se umiddelbar fare. Ta til veiene kan være mer farlig enn å bo hjemme.
 4. 4
  Komme til høye bakken. Lavastrømmer, pyroklastiske, mudflows, og flom er vanlig i et større utbrudd. Alle disse kan være dødelig, og alle av dem har en tendens til å reise i daler og lavtliggende områder. Klatre til høyere grunn, og bli der til du kan bekrefte at faren er over.
 5. 5
  Beskytt deg mot pyroclastics. Mens du ønsker å komme til et høyere område, bør du også prøve å skjerme deg fra pyroclastics som er stein og rusk (noen ganger red-hot) som blir sendt flyr under et utbrudd. Det viktigste å gjøre er å se opp for dem og komme seg ut av sitt utbredelsesområde. Noen ganger er de faktisk regne ned, og i enkelte typer utbrudd, slik som den som skjedde på Mount St. Helens i 1980, kan disse rakettene lande miles fra vulkanens krater. Beskytt deg selv ved å bo under ridgelines av åser og på siden av bakken på motsatt side av vulkanen. Hvis du er fanget i et hagl av mindre pyroclastics, huk på bakken, vender bort fra vulkanen, og beskytte hodet med armene, en ryggsekk, eller noe annet du kan finne.
 6. 6
  Unngå å puste inn giftige gasser. Vulkaner slipper ut en rekke dødelige gasser, og hvis du er nær en når det bryter ut, kan disse gassene drepe deg på mindre enn et minutt. Pust gjennom en respirator, maske, eller fuktig klut-Dette vil også beskytte lungene fra skyer av aske-og prøve å komme seg bort fra vulkanen så raskt som mulig. Ikke bo lavt til bakken, som noen av de farligste gassene er tyngre enn luft og akkumuleres nær bakken.
 7. 7
  Komme og holde inne. Med mindre du trenger å evakuere, er det tryggeste stedet du kan være inne i en sterk struktur. Lukk alle vinduer og dører for å beskytte deg mot aske og brennende aske.
 8. 8
  Motta medisinsk behandling omgående for brannsår, skader og gass / askegrå innånding. Når du er trygg, avfall ikke tid til å få behandling eller undersøkelse. Husk imidlertid at du kanskje må vente en stund hvis det er mennesker med mer alvorlige skader.

Advarsler

 • Ikke prøv å krysse geotermiske områder. Hot spots, geysirer, og mudpots er vanlig på vulkaner. Bakken rundt disse er vanligvis svært tynn, og et fall gjennom kan føre til alvorlige brannskader eller dødsfall. Aldri prøve å krysse disse under et utbrudd, og ellers krysse dem bare på trygge, merkede stier.
 • Se opp for tegn på brann hvis du er innendørs. En rødglødende Pyroklastisk kan antenne et tak ganske raskt.
 • Aldri prøve å krysse en lavastrøm eller lahar. Selv strømmer som ser ut til å bli avkjølt kan rett og slett ha dannet en tynn skorpe over en kjerne av svært varm lava. Hvis du krysser en lavastrøm, løper du risikoen for å bli fanget mellom strømmer hvis en annen plutselig utvikler seg.
 • En Pyroklastisk strøm / surge kan reise over 300 miles per time.
 • Mudflows og flom etter et utbrudd generelt dreper langt flere mennesker enn pyroclastics eller lava. Du kan være i fare selv mange miles fra vulkanen.
 • Pass deg for fare for taket kollaps hvis tung aske akkumulerer. Fjerne taket av aske med jevne mellomrom, som flere meter av aske kan falle i noen timer.