Wkino

Hvordan dele skjeggete iris

Skjeggete iris har en tendens til å bli overfylt hver to til tre år, og slutte å produsere gode blomstrer. Divisjon og transplantere gjør at klumpen å forynge og gir også en måte å formere din iris. Det er ikke vanskelig å gjøre, men det er viktig å gjøre det til rett tid på året for å sikre at iris fordeler mest fra divisjonen.

Trinn

Hvordan dele skjeggete iris. Velg riktig tid av året å dele.
Hvordan dele skjeggete iris. Velg riktig tid av året å dele.
 1. 1
  Velg riktig tid av året å dele. Den beste tiden for deling av skjeggete iris er post blomstring, og da re-etablering av hver plante vil skje raskt. Dette kan være rundt slutten av våren og forsommeren, opp til begynnelsen av august på den nordlige halvkule. Unngå å dele løpet sovende perioder (vintertid) fordi anlegget prøver å overleve på energi lagret i sin rotstokk.
 2. 2
  Kjenn din iris. Gitt at divisjonen kan avvike noe mellom iris, er det viktig å vite hvilke iris du søker å dele. Denne artikkelen gjelder for den skjeggete iris, den mest kjente av de iris. Hvis prøvd på andre iris, være oppmerksom på at det kan være forsinkelser i blomstring som resultat. For eksempel, skjeggløs iris har jordstengler (røtter) som vokser på samme tidspunkt hver sesong, og de tar ikke godt å bli flyttet. Hvis du flytter skjeggløs iris, vil de sannsynligvis ikke blomst sesongen etter flyttingen.
 3. 3
  Grave opp iris klump eller en del av klumpen på en gang. Bruk en spade eller en gaffel. Legg merke til at den klumper kan være tung, så det er en god ide å ha en hjelper på hånden. Rist eller slange av eventuelle overskytende jord fra røttene.
 4. 4
  Bryte ut og skille de større fans. Rhizom bør lett brekke av på en joint.
  • Velg fast jordstengler som har både røtter og et blad fan. Kast (og ikke) jordstengler som synes spretne eller halte, da de kan være råtten eller syke.
  • Dette er et godt tidspunkt å fjerne brukt løvverk og større, eldre blader som kan føre til at anlegget velter før den etablerer nye røtter. Gjør la det meste av bladverket.
  • Du kan bryte av jordstengler for hånd, eller bruk en skarp kniv til å gjøre kutt renere.
 5. 5
  Grave et område der iris skal plantes på nytt. Danner en forhøyning i midten og sitte rhizom på toppen av dette. Spre røttene ut i hullet.
 6. 6
  Hell jord i rundt roten og pack. Jorda bør gå opp til toppen av jordstengler. Det er fint hvis rhizom er delvis eksponert.
  • Skjeggete iris setter pris på en kalket jord, så gi dette dersom det er nødvendig.
 7. 7
  Space jordstengler 4-6 inches (10-15 cm) fra hverandre og sørge for at fansen peke i samme retning. Noen kilder antyder avstand på én fot (30cm) eller til og med to fot (60cm), spesielt for høye skjeggete iris. Når du velger din avstand, bestemme hvor tett du vil at sengen skal være, og hvor raskt du ønsker å dele dine iris igjen.
 8. 8
  Vann dypt etter planting. Vann godt hver uke til høsten for å etablere lappen. Sjelden, dypt vann er bedre enn hyppigere, grunt vann. Iris er rimelig motstandsdyktig mot tørke, men for mye vann kan oppmuntre råte.

Tips

 • Plante de små skudd og skrap rotstokker å maksimere forplantning. Skudd vil dukke opp, selv om de ikke vil blomstre neste vår, vil de bli kvalitet divisjoner etter sommeren.
 • Noen folk kutte de grønne bladene når dele skjeggete iris, men det er ikke nødvendig. Husk at bladene mate rotstokker, så det kan være best å la noen mengde bladverk intakt.
 • Knyt tynne strimler av farget filler på fødselen stilker mens de er i blomst for å identifisere fargene blandet flekker under divisjon.
 • Undertrykke luke vekst ved hjelp av en 2 "/ 5 cm lag med kompost eller råtnet gjødsel.
 • Ikke bli skremt av denne prosessen. Skjeggete iris er ganske hardføre planter og ikke tankene gravd opp en gang i blant. På den annen side, hvis de ikke er delt, vil de til slutt opphører å blomst eller vil blomstre dårlig.

Advarsler

 • Iris boremaskiner skape kaos på iris. Under divisjon, er de i grub scenen. Hvis du ser en hvitaktig rosa grub, kast den ved squashing det.

Ting du trenger

 • Spade
 • Iris patch i behov av divisjon
 • Knife (valgfritt) å kutte jordstengler rent