Wkino

Hvordan kna deigen

Elting deigen fører til utvikling av gluten og bidrar til å uniformt å distribuere de gasser som frembringes av gjær. Dette skaper de nødvendige betingelser for å produsere porøse og svampete - med andre ord, deilige - gjær-baserte brød. Les videre for å lære hvordan du kna deigen som en profesjonell.

Trinn

Hvordan kna deigen. Forbered en overflate for elting.
Hvordan kna deigen. Forbered en overflate for elting.

Komme deigen klar til å kna

 1. 1
  Forbered en overflate for elting. Det er lettest å kna deigen på et flatt underlag som kommer opp til nivået av midjen din. Forbered en benkeplate, bord, eller en annen stabil overflate for elting ved å rense den med varmt såpevann, og deretter tørke det helt tørt med et håndkle. Dryss mel over tørr overflate slik at deigen ikke vil holde når det er på tide å kna.
  • Noen oppskrifter ringe for elting deigen i en bolle. I disse tilfellene deigen er vanligvis bare ment å bli knadd i et minutt eller to. For oppskrifter som krever en elte periode på mer enn tre minutter, har tenkt å bruke et flatt underlag i stedet.
  • Hvis du ikke ønsker å kna deigen direkte på toppen av bordet eller benken, kan du stille arbeidsflaten med pergament papir drysset med mel. Spesielle nonstick flater laget for å hjelpe til med elte deigen er tilgjengelig for kjøp på baking butikker.
 2. 2
  Bland sammen ingrediensene til deigen din. Bruke ingrediensen beløpet oppført i du bruker. Grunnleggende deig bestanddeler er som regel mel, gjær, salt og vann. Bland ingrediensene godt med en tresleiv i forberedelse til elting.
  • Hvis løst mel er fortsatt stikker til sidene av bollen, er deigen ennå ikke klar til å kna. Rør med en skje til alle ingrediensene er blandet.
  • Hvis du har problemer med å bevege tresleiv gjennom deigen, er den klar til å bli knadd.
 3. 3
  Slå deigen på arbeidsflaten. Dumpe det fra bollen direkte på flatt underlag du forberedt. Det bør danne en løs, klissete ball. Deigen er nå klar til å bli knadd.

Elte deigen

 1. 1
  Vask hendene før elting. Elting krever arbeider deigen mellom hendene, så vaske dem og tørk dem godt før du begynner. Fjerne ringer og andre smykker som kan sette seg fast i deigen, og rull opp ermene slik at de ikke får klebrig. Siden du jobber med et melet bakebord, kan det være lurt å beskytte klærne dine med et forkle.
 2. 2
  Samle deigen til en haug. Når du først stupe hendene inn i deigen, vil det være klissete og vanskelig å samle. Gå videre og arbeide deigen med hendene, danner den til en ball, trykke den ned og omforming det. Fortsett å gjøre dette til deigen er ikke lenger så klissete, og det blir mulig å forme den til en ball uten deigen falle fra hverandre.
  • Hvis deigen ikke ser ut til å miste sin klissete, strø mer mel over toppen og jobbe det inn i deigen.
  • Du kan lett støv hendene med mel for å holde deigen fester seg for mye.
 3. 3
  Punch deigen. Trykk hælene på hendene inn i deigen, presser seg litt fremover. Dette kalles "punching" deigen og hjelper gluten begynne å jobbe. Fortsett å gjøre dette til deigen er litt spenstig.
 4. 4
  Elt deigen. Brett deigen i to og rock frem på hælene av hendene til å presse den flat. Slå deigen litt, brett den i to, og rocke inn i det igjen med hælene på hendene. Gjenta i 10 minutter, eller så lenge oppskriften forteller deg deigen skal eltes.
  • Elteprosessen skal være rytmisk og stødig. Ikke jobb for sakte; håndtere hver del av deigen raskt, aldri la det hvile for lenge mellom hver sving.
  • 10 minutter er lang tid å gjenta en fysisk oppgave. Hvis du blir lei, har noen andre gå inn og fortsette elteprosessen.

Å vite når man skal slutte å elte

 1. 1
  Tenk teksturen. Deigen starter ut klebrig og klumpet, men etter 10 minutter med elting bør det være skinnende og glatt. Det bør være klebrig ved berøring med en elastisk føler. Hvis noen klumper eller klissete deler forbli, fortsette elte deigen.
 2. 2
  Teste om deigen holder formen. Form deigen i en ball og la den slippe til arbeidsflaten. Hadde ball form forbli intakt? Hvis deigen er klar, bør den holder sin form.
 3. 3
  Klem deigen. Deigen blir fastere som du kna det, akkurat som svingete en fjær gjør mer svingete vanskeligere. Knip en bit av deigen mellom fingrene. Hvis den er klar, vil det føles som en øreflipp. Når deigen er stukket, bør det våren tilbake i form.
 4. 4
  Fortsett oppskriften. De fleste oppskriftene instruere deg til å la deigen heve på et lunt sted for et par timer etter den første elting er ferdig. Når den har doblet i størrelse, må du kanskje slå deigen ned og kna den i noen minutter, så la det stige igjen før baking.
  • Hvis du knadde deigen til den var fast, spenstig og blank, bør brød har en crunchy skorpe med en myk, seig interiør.
  • Hvis deigen ikke ble grundig eltet, vil brødet vise seg vanskelig, tett og en liten flate.

Tips

 • Kjølige, tørre hender er best for elting.
 • Tilsett mel som er nødvendig for å holde deigen fester. Vanligvis, hvis du baker brød, har du lagt nok mel når deigen stort sett stopper stikker til styret. Mengden vil variere noe avhengig av fuktigheten i brød. Hvis du gjør noe annet, for eksempel kjeks, tilsett mel i henhold til oppskriften pluss akkurat nok på utsidene å holde den fra å stikke altfor dårlig.
 • En deig skrape kan gjøre opprydding enklere. Noe med en rett, men ganske sløv kanten vil gjøre.
 • Tiden på elting, spesielt hvis oppskriften antyder en tid. 20 minutter kan virke som en lang tid å gjøre det samme repeterende aktivitet. Ikke klippe det kort.
 • For enklere opprydding, spesielt med klissete deig, slitasje latex engangshansker ved elting.
 • Prøv ikke å rive deigen, bare strekke det.
 • Skille mellom brød mel (for oppskrifter med gjær) og bakverk mel (for oppskrifter uten gjær). Den tidligere vil hjelpe deg å bygge gluten. Skillet er viktigere for hele hvetemel enn det er for hvitt eller ubleket mel.
 • For noen bakverk ikke bruker gjær, bør du sannsynligvis kna bare nok til å få en glatt, jevn konsistens og fullt blande ingrediensene. For brød, ønsker du å bygge gluten, men gluten i oppskrifter uten gjær kan gjøre dem vanskelig.
 • Det er veldig vanskelig å over-elte for hånd. Det er definitivt mulig å over-kna med en mikser, though.