Wkino

Hvordan å dyrke jordbær

Hjemmelaget jordbær er fulle av smak og friskhet. Som både mat og en dekorativ plante, jordbær er perfekt for dyrking i hagen eller i containere, og hvis du har barn, vil de finne at jordbær er en av de enkleste og mest givende planter til å vokse. Det finnes ulike valg å gjøre når det vokser jordbær - velge etter hva som fungerer best for deg og den plassen du har tilgjengelig.

Trinn

Hvordan å dyrke jordbær. Bestem hva rekke jordbærplante passer best med dine behov.
Hvordan å dyrke jordbær. Bestem hva rekke jordbærplante passer best med dine behov.

Velge en jordbær utvalg

 1. 1
  Bestem hva rekke jordbærplante passer best med dine behov. Det er to hovedtyper av jordbærplanter, nemlig sommer produserer jordbær og evigvarende (stadig peiling) jordbær. Summer produsere jordbær kan bli brutt ned i tidlig, midten og slutten av sommer planter. Det finnes mange varianter innenfor hver gruppering av jordbær og noen er trolig bli svært lokaliserte, så spør din lokale hagesenter for mer spesifikke råd. Meget generelt, noen av variantene er som følger:
  • Ever-lageret eller evigvarende jordbærplante: Dette er den mest populære av jordbær fordi det holder på å vokse for en god fem år eller så. Den produserer en god del frukt hele året (utendørs i tempererte klima, i en innendørs beholder for kaldere områder). Begge disse funksjonene gjør det til et godt valg hvis du er ute etter en kontinuerlig tilførsel.
  • Juni fruiting peiling variasjon: Dette anlegget vil gi deg en stor tilførsel av jordbær i tidlig til midten av sommeren, avhengig av planting tid (sommer avlinger vil produsere frukt ca to måneder etter planting). Kjøp denne varianten hvis du ønsker å lage mat med og / eller fryse innhøsting.
  • Dag nøytrale jordbærplanter: Disse ligner stadig peiling, men vil produsere mye mindre antall av jordbær hele året. Dette er en ideell variasjon hvis du ønsker å spise jordbær frisk ut av bakken.
  • Alpine jordbær: Denne jordbærplante er en svært liten typer jordbær. Frukten kan være liten, men det er fullpakket med smak, noe som gjør disse jordbær ideell for syltetøy beslutningstakere.
 2. 2
  Finn plantene. De fleste hagesentrene vil lager jordbærplanter, men hvis du ønsker en bestemt variasjon, må du kanskje sjekke på nettet eller be om konkret lager bestilles i. Det er alltid nyttig å få råd av den lokale hagesenter om hva slags jordbær vokser best i din lokale forhold.
  • Det er best å kjøpe jordbærplanter på det nøyaktige tidspunktet du har tenkt å plante dem i bakken eller container. Forlater dem for lenge i sine butikk-kjøpte potter kan føre dem til å bli root-bundet, usunn og mangler i nok kraft til å vokse godt når plantet.
 3. 3
  Kontroller alltid potensielle anlegg for sykdom eller tegn på dårlig helse. Dine jordbærplanter skal ha levende grønne blader og er fri for flekker, brune kanter eller visnet ender. Røttene skal være rikelig og veldig lys i fargen.
  • Vurder å kjøpe sykdomsresistente jordbærplanter. Skjønt dette alternativet er generelt dyrere, er disse plantene godt kjent for å kunne motstå de mange typer av soppsykdommer som jordbærplanter er utsatt for.
 4. 4
  Bestemme hvor du skal vokse jordbær. Jordbær er glad i både hage senger eller beholdere, forutsatt at du gir dem det de trenger i form av jord og gjødsel. Det er opp til deg, ta hensyn til den plassen du har tilgjengelig og temperaturene i ditt område. For eksempel, hvis du ønsker å vokse jordbær hele året i et kaldt klima, bør du vurdere å dyrke dem i en container som lett kan flyttes innendørs og utendørs under de ulike årstidene.
  • Jordbær vokser godt i alle, men den mest tropiske av klima.

Anatomy of a jordbær

 1. 1
  Forstå at jordbær vokser fra kronen. Dette er noe som ligner den bunnen av anlegget før røttene starte. Denne kronen ikke kan dekkes ved å plante jordbær plante, enten i hagen senger eller beholdere. Men det skal ikke stå altfor eksponert enten - alltid kontrollere at kronen sitter like over jorda.
 2. 2
  Vær oppmerksom på at du vil finne jordbær frø på utsiden av frukten. Dette er en ganske uvanlig plassering for frø i frukt, men det er en del av det som gjør jordbær slik interessant frukt. Hvis du har tenkt å vokse fra frø, har en seksjon er gitt nedenfor for å hjelpe deg med dette.
  • Vær oppmerksom på at vokser fra frø kan være vanskelig, og det vil være et år før anlegget bærer frukt.

Økende jordbær i hagen

 1. 1
  Plant til rett tid. Dette vil bli bestemt av jordbær variasjon du har valgt, så lese etiketten eller ta kontakt med forhandleren der du kjøper plantene.
  • Store fruiting varianter av jordbær er best plantet i sommer, vanligvis i den andre måneden av sommeren og senest innen første halvdel av den siste måneden av sommeren.
  • Alpine jordbær er best plantet i andre og tredje måned av våren.
  • Perpetual jordbær faktisk kan ha nytte av en høst / høst planting snarere enn en vinter planting, da dette gir dem mer tid til å vokse vant til den nye tomten og etablere et sunt rotsystem. (Dette planting tid er aktuelle for hager i tempererte klimasoner.)
 2. 2
  Velg et varmt og solrikt sted. Jordbær elsker områder som får mye direkte sollys uten skygge. De setter også pris på lite vind. En jordbær Anlegget vil produsere jordbær i delvis skygge om nødvendig, men avlingen vil aldri bli så produktive som en plante holdt i sin helhet solen.
 3. 3
  Grave i jorda over brønnen. Legg masse kompost for å berike jorda og fjerne ugress, inkludert røttene av ugress.
  • Jordbær som rik jord mest. Hvis jorden er tung leire eller dårlig sand, tilsett godt dekomponert organisk materiale. Mulch etter planting, for å beskytte overflaten jord og for å holde jordbær ren.
  • Hvis jorda er veldig surt, legge til tre fjerdedeler av en kopp dolomitt per kvadratmeter komplett anlegg mat før planting.
 4. 4
  Fjern jordbærplante fra butikken container. Plasser rotklumpen i en bøtte med vann for å suge for en time eller så. Dette bidrar til å lette sjokket av overgangen fra potten til bakken, og sørger for at røttene bli fuktig nok.
 5. 5
  Grav et hull i jorda. Plasser jordbær anlegget i hullet, holde kronen over jorda linje.
 6. 6
  Trykk på jorden godt og forsiktig rundt bunnen av den jordbær anlegget.
 7. 7
  Fortsett å plante på samme måte hvis du har andre jordbærplanter. Hold hver plante ca 35-40cm fra hverandre. Det gjør rader, holde jordbær om 90cm fra hverandre.
 8. 8
  Vann regelmessig. Men ikke overdriv vannet - de grunne røtter trenger vann i varmt vann, men liker ikke å bli våt. Unngå å la jorda tørke ut og unngå å gjøre det til et gjørmebad! Tiden for en anstendig soaking er når jorden virker tørt på overflaten til ca 1 cm / 1/2 en tomme ned (stikke fingeren inn for å sjekke).
  • Vann kronen på verket. Unngå vanning frukt - dette kan føre til frukt å råtne.
 9. 9
  Bruk en flytende gjødsel for å gi næring. Velg en gjødsel egnet til jordbær.
  • Jordbærplanter som er gitt vannløselige gjødsel som inneholder mye nitrogen vil gi dårlige resultater, produsere masse blad vekst snarere enn å fokusere på bærende frukt. Hvis du ønsker å bruke denne type gjødsel, minimere sin søknad.
 10. 10
  Nappe av de første blomstene. Ved å fjerne de første blomstene som dukker opp, vil du gi jordbærplante en sjanse til å vokse mest og produsere en sterkere rotsystem. Tillate etterfølgende blomster til å vokse.
  • Løpere er også best fjernet. Hvis jordbærplante kommer til å produsere disse, vil du se dem om en måned til å vokse. Løpere tømme energien fra jordbær plante, så holde dem under kontroll inntil anlegget er godt etablert. Senere kan du la en løper å vokse for å etablere nye anlegg hvis du vokser jordbær i hagen, men aldri la en plante har mer enn én løper på en gang, eller det vil bli svekket, og energien vil gå inn i voksende plante snarere enn jordbær.
 11. 11
  Sjekk regelmessig. De første tegnene på at jordbær blomster har slått inn frukt vil være små grønne jordbær. Disse vil fortsette å vokse og deretter blir røde når de er modne.
  • Du må kanskje forholde seg til fuglene. Fugler elsker jordbær også, og hvis du oppdager at de er klemming jordbærene, vil du trenger for å lage en barriere. Du kan bruke fin hage mesh / strawberry net til å kaste over plantene, og dette vil stoppe de fleste fuglene fra å komme inn for å ta jordbærene. Et annet alternativ er en for fuglene og en for deg. Hvis fuglene ikke er for grådig, kan du la noen for dem og ta litt for deg, dette har en tendens til å fungere best der fuglene blir ofte skremt av noe som en katt, blitsen på noe lyst som hengende CDer eller støy.
 12. 12
  Høste jordbær. Når hele jordbær er rød, er den klar til å plukke. Ta en bolle eller kurv til din plante eller jordbær patch og plukke rett fra busken. Alltid plukke slik at stammen er intakt, hulling bør skje bare når du spiser eller forbereder en tallerken.
  • Gi nylig plukket jordbær en rask, skånsom vask i kaldt vann før du spiser frisk.
 13. 13
  Fortsett å stelle plantene. Jordbærplanter er ganske hardføre, og de vil fortsette å produsere frukt år etter år, i minst fem år før de må byttes. For overvintring i tempererte klimasoner, fjerne ugress, halm, mulch, etc. og la det vokse untended. Hvis det snør der du bor, kan du bruke container jordbær og bringe dem innendørs.
  • Vurdere å erstatte jordbær lager annethvert år hvis du opplever problemer med virus ødelegger plantene. Kast den gamle lager helt og få inn ny aksje som er virusfrie.

Økende jordbær i en container

Jordbær har svært grunne røtter, så det er lett å dyrke dem i potter, både inne og ute. Du kan plassere dine jordbærplanter på en balkong, terrasse eller innendørs foran et solfylt vindu. Mens puttet jordbær kan plantes som helst på året, er det best å plante dem om våren hvis de kommer til å være utendørs så vel som innendørs.

 1. 1
  Velg en potting container med dreneringshull. Selv om du kan kjøpe spesielle jordbær potter som har flere åpninger, er det ikke absolutt nødvendig, jordbær kan vokse og produsere frukt i alle beholdere som har god jord og får nok sollys.
  • Sted brutt terracotta eller keramikk i bunnen av beholderen, eller store steiner / små steiner. Disse vil bidra til å sikre god drenering.
 2. 2
  Fyll kjelen to tredjedeler fullt med potting mix. Den jordbær potten bør ha minst en 18 "diameter. Selv om jordbær har grunne røtter, de produserer løpere som trenger litt plass til å utvide.
  • Jordbær trives i jord som har en pH mellom 5,3 og 6,5, så velge en pottejord med det forholdet. Det er en god idé å holde jord rik ved å legge en håndfull av kompost til beholderen en gang i måneden.
  • Hvis vokser i et høyt og smalt unglazed jordbær krukke, tilsett en fjerdedel torvmose før du legger jorda, for å øke fuktighetsbevarende evne av glasset.
  • Hvis vokser i en hengende kurv, linje kurven med Sphagnum mose og bruke peaty jord. Igjen, dette er å beholde fuktighet for plantene. Sphagnum mose vil også gi rom for planten til å vokse ut sidene av potten, som ser fin.
 3. 3
  Vann jorda inntil vannet begynner å renne fra bunnen av potten. Deretter lage fem eller seks hauger av jord ca 1 "(25,4 mm) høy. Space haugene minst 6" (152,4 mm) fra hverandre slik at løperne skal ha plass til å streife. Haugene selv ikke bør være mer enn 3 "(76,2 mm) bredt.
 4. 4
  Forsiktig løft jordbærplanter fra sine oppvekstområder potter. Hvis det er nødvendig, kutt potten med saks hvis planten er kilt i for hardt. Forsiktig riste av ekstra jord mens skille delikate røttene med fingrene.
 5. 5
  Fyll en bøtte eller annen beholder med vann. Bløtlegg jordbær røtter for en time, slik at de kan absorbere nok til å holde dem hydrert.
 6. 6
  Fjern plantene fra soaking vann og sette en plante på toppen av hver jord haugen. Ordne røttene slik at de går ned sidene av haugene.
 7. 7
  Fyll kjelen med flere jord, og bringer jord til nivået av plantens kronen. Stilkene dukke opp fra kronen, så ikke begrave den under jorda.
 8. 8
  Vann plantene grundig. Fortsett å forsiktig vann til potten begynner å renne. (Legg til mer jord om nødvendig-the grundig vanning vil ofte kollapse luftlommer og redusere jord nivå.)
  • Bruk en vannkanne med sprinkler vedlegg for å unngå undergraver jord.
 9. 9
  Ferdig. Beholderen kan nå plasseres utenfor (hengende eller sittende på bakken), eller i et varmt og solrikt sted inni.
 10. 10
  Høste når du er klar. Vent til noen å samle eller bare spise dem som de modnes. Hvor mange du får per innhøsting vil avhenge av hvor mye du har vokst og beholderen størrelse.

Starte jordbærplanter fra frø

Mens jordbærplanter blir vanligvis dyrket fra den unge plante, er det også mulig å dyrke jordbærplanter fra frø.

 1. 1
  Kjøpe frø på din lokale planteskole eller fra en online kilde.
 2. 2
  Fyll en beholder med jord og vann det grundig.
 3. 3
  Bruk fingeren til å lage 1/4 "(6 mm) forsenkninger i jorda, mellomrom hullene 6" (152 0,4 mm) fra hverandre.
 4. 4
  Plasser tre frø i hvert hull. Frøene er små, og noen mennesker bruker pinsett til å overføre frøene fra pakken til jorda.
 5. 5
  Dekk frøene. Tamp ned jord over hvert frø hull. Du kan ganske enkelt trykke fingeren over jorda. Ikke dytt for hardt fordi det kan føre til at jorda kompakt og frøene blir nødt til å kjempe for å dukke opp.
 6. 6
  Bruk plastfolie for å dekke toppen av planter. Dette vil holde jorda fuktig mens frøene spirer.
 7. 7
  Sett planter i en solrik beliggenhet. Jordbærene vil dra nytte av et varmt sted med mye lys. Sett planter i nærheten av en radiator eller annen varmekilde om vinteren.
 8. 8
  Vann frøene. Hold jorden fuktig, men ikke våt. Sjekk jorda daglig for å sørge for at det ikke tørker ut.
 9. 9
  Fjern plastfolie fra planter når frøene har spiret. Når spirene nå toppen av plasten, vil de trenger plass til å vokse, så ikke la plasten på. Jorda tørker ut raskere når det er avdekket, så sjekk for tørrhet hver dag.
 10. 10
  Tynne jordbærplanter etter at frøene har spiret. Gjør dette ved å knipe eller snipping av de minste plantene. La det være 6 "(152,4 mm) mellom de gjenværende plantene.

Økende jordbærplanter fra løpere (spre)

Løpere er de skuddene som kommer fra hovedanlegget - deres hele hensikten er å produsere nye planter der det er mulig. De kan brukes til å dyrke nye jordbærplanter for neste års planting sesongen.

 1. 1
  Fyll en beholder med jord. Plasser den ved siden av jordbær plante som sender ut løpere.
 2. 2
  Plukk opp løperen, og skyv den inn i potten med jord. La festet til hovedanlegget og bare dekker en del av løperen - den andre siden må stikke ut over potten for å beholde sin balanse.
 3. 3
  La løperen sit festet som dette i minst én måned. I løpet av denne tid, vann med jevne mellomrom, samtidig som moren anlegget, og dette er å holde på fuktigheten i jorda og stimulere rotveksten.
 4. 4
  Separer den løper fra moren anlegget. Etter en måned, klipp løper fra morplanten - bruke rene eller sterilisert hage klipp for å gjøre dette, slik som å unngå å introdusere en sykdom på cut-området.

Strawberry kalender rundt år

Nedenfor følger noen grunnleggende råd om omsorg for jordbær gjennom året. Du må gjøre justeringer i henhold til variasjon, og hvis du bor på den sørlige halvkule, må du bytte månedene rundt:

 • Tidlig på vinteren (desember-januar): Weed rundt jordbærplanter, fjern alt som kan oppmuntre mugg av soppvekst. Sjekk for å se om det er noe behov for å dekke dem.
 • Senvinteren (Jan-Feb): Frø må sås på denne tiden, i badekar, innendørs.
 • Tidlig på våren (mars-april): Forbered tomten for å plante nye jordbærplanter. Gjødsle eksisterende jordbærplanter.
 • Sen vår (april-mai): Plant de tidlig-bærende jordbærplanter, de kan trenge å bli dekket dersom det er fortsatt kald, men dette må balanseres med fjerning av deksler for pollinering på varmere dager. Om slutten av april, anlegg midten og slutten av bærende jordbærplanter. Fjern løpere og første blomster. Legg anti-fugl tiltak.
 • Tidlig sommer (juni-juli): Mulch rundt jordbær. Hold godt vannet og fugl-free. Sjekk for sykdommer og kast eventuelle usunne ser planter. Høste tidlig bærende jordbær. Forplante nye planter.
 • Sensommeren (juli-august): Fortsett vanning og spre. Høsting midten til slutten av sesongen og evigvarende varianter. Lage syltetøy.
 • Tidlig høst / høst (september-oktober): Skjær tilbake gamle eller straggly biter av plantene. Gjødsle for vinteren. Høste noen jordbær fortsetter å produsere (vanligvis evigvarende).
 • Sen høst / høst (okt-nov): Tidy up evigvarende varianter i beredskap for overvintring.

Tips

 • Hvis du ønsker å vokse jordbær i vann, kan du se Hvordan å vokse hydroponic jordbær for flere detaljer.
 • Jordbærplanter selv kan pollinere hvis nødvendig. Men bier sikre mer pollinering oppstår, og jordbær er mer sannsynlig å danne fullt når bee bestøves.
 • Fugler elsker jordbær så mye som du gjør. Hvis din frukt er å bli spist av våre fjærkledde venner, drapere netting over plantene eller forsiktig arrangere et stort stykke hønsenetting over potten, i en kuppel eller bjelle form, uten sammentrekkende anlegget.
 • Mens vokser jordbær fra frø din egen frukt har produsert kan virke som en god idé, er sjansen stor for at dette vil gi en liten, sur frukt som ikke er så deilig som originalen. Din beste alternativet er å kjøpe frø fra butikken hvis du ønsker å vokse fra frø. Hvis du ikke har noe imot å prøve selv, gi det en sjanse til å se hvordan det slår ut.
 • Dine jordbær trenger ikke nødvendigvis å være helt rødt for å være moden. Den beste indikatoren på modenhet er smak. Hvis de er faste og søte, er de klare til å plukke.
 • Hvis du planter jordbær i en hengende kurv eller jordbær potten, må du huske å rotere beholderen ofte slik at plantene på baksiden får nok sollys.
 • Sørg for at potten er stor nok for anlegget. Hvis du kan se røtter poking ut drenering hull i bunnen av potten, er det på tide å flytte anlegget til et større hjem.
 • Legge noen klyper kaffegrut til jorda vil øke nitrogen nivå, legge kaffegrut hvis bladene av planten er lys grønn.
 • Mest jordbærplanter dra nytte av en time-release gjødsel, og du kan kjøpe potting jord med gjødsel allerede blandet inn, eller du kan kjøpe gjødsel separat og legge den til jord.
 • Mest jordbærplanter vil slutte å produsere frukt etter 4-6 år. Tiden det tar slutt, vil avhenge av forskjellige vokst. Fjern når de synes å være å gjøre dårlig og har sluttet å produsere det beløpet som forventes av dem.
 • Høste dine frukt så snart den er moden, jordbær som sitter på toppen av jorda for lenge vil råtne.

Advarsler

 • Det er lett å overvann en jordbærplante i en pott. Ikke føl beseiret hvis anlegget ikke overleve. Bare få en ny og prøv igjen neste år!
 • Jordbær lider av tallrike sykdommer, inkludert virus og råte. De er ofte i stand til å bli frelst med rask og nøyaktig behandling, men i mange tilfeller er det rett og slett best å forkaste dem og starte på nytt med friske planter. Typiske soppsykdommer inkluderer botrytis og blad flekk, mens pulveraktig mugg kan være et annet problem for jordbær. Spør din lokale planteskole senter for rettsmidler, eller gjør et søk etter naturlige løsninger.

Ting du trenger

 • Planting gryte eller hengende kurv
 • Starter planter eller jordbær frø
 • Pottejord
 • Time-utgaven gjødsel
 • Plastfolie (hvis du starter fra frø)
 • Strawberry mesh / garn