Wkino

Hvordan å behandle blæren steiner i katter

Blærestein, eller mer korrekt kalt "urolitter", er rock-lignende samlinger av mineraler som dannes i urinblæren. De kan oppstå som en stor, enkelt stein eller som dusinvis av steiner på størrelse med store korn av sand eller ert grus.

Trinn

Hvordan å behandle blæren steiner i katter. Vurdere alternativene.
Hvordan å behandle blæren steiner i katter. Vurdere alternativene.
 1. 1
  Se etter symptomer. Det er viktig å være sikker på at katten din virkelig har urolitter. Se dyrlegen for å være sikker: i løpet av testing for å forfølge symptomer, vil en veterinær ta en røntgenbilde eller andre tester som å trykke på kattens mage, sjekke sin urin, eller ta en ultralyd test. Hvis katten har blære steiner, en stein, eller gruppe av steiner, vil bli sett i urinblæren, eller andre deler av urinveiene som for eksempel nyre, ureter, urinrør. Alternativt kan katten har ingen symptomer av noe slag, og steinen vil bli oppdaget når en blære infeksjon ikke klarer å løse etter egnede antibiotika. Her er noen av de klassiske symptomene på feline idiopatisk cystitt, forårsaket av blæren steiner i 20 prosent av tilfellene:
  • Hyppig vannlating
  • Anstrengende eller ubehag ved vannlatning
  • Blodig urin
  • Urinering på uvanlige steder
  • Genital slikking.
 2. 2
  Handle raskt. Veksten av urolitter vil avhenge av mengden av krystallinsk materiale til stede og graden av infeksjon stede. Selv om det kan ta måneder for en stor stein til å vokse, har noen betydelig steiner er dokumentert å danne i så lite som to uker. Mens små steiner ikke pleier å forstyrre, kan større steiner forstyrre vannlating, forårsake mye smerte, og få oppkast og depresjon i en berørt katt.
  • Hvis en blokkert ureter ikke er diagnostisert raskere, er blokkert nyre ødelagt.
 3. 3
  Vurdere alternativene. Etter å ha diskutert alvorlighetsgraden av urolitter og behandlingstilbud med veterinæren din, kan du sitte igjen med følgende alternativer:
  • Kirurgi. Fjerne urolitter krever kirurgisk større operasjon der magen og blære eller andre urin områder er åpnet. Etter 2-4 dager med oppgang, er katten lettet av smerte og dysuri (smertefull vannlating). Den hematuri (røde blodlegemer i urinen) vil ofte vedvare i noen dager, så det stopper. Kirurgi er ikke det beste alternativet for alle pasienter, men katter med urethral obstruksjon og de med bakterielle infeksjoner assosiert med steiner bør opereres på med mindre det er andre helsemessige forhold som forbyr kirurgi.
  • Diet. Dette alternativet søker å løse opp steinen ved å plassere katten på en spesiell diett. Dette unngår operasjon og kan være et svært godt valg for noen katter. Den har tre ulemper: For det første er det ikke vellykket for alle typer steiner. Med mindre noen sand-sized steiner kan hentes fra urinen og analysert, er det ikke mulig å vite om steinen er av den sammensetning som er sannsynlig å bli oppløst. Kalsium oxalate steiner kan ikke fjernes ved diett og må fjernes kirurgisk. For det andre er denne metoden langsom. Det kan ta flere uker eller et par måneder til å oppløse en stor stein slik at katten kan fortsette å ha blod i urinen og dysuri i denne perioden. Tredje, vil ikke alle katter spise spesiell diett. Dietten er ikke like velsmakende som de matvarer som mange katter er lei. Hvis det ikke er konsumert utelukkende, vil det ikke fungere.
 4. 4
  Gi post-sykdom omsorg. Dyrlegen vil gi deg muligheter til å ta vare på katten din etter operasjonen sin, hvis dette har skjedd. Dette kan kreve å gi din katt medisiner regelmessig, og hyppigere kontroller hos en veterinær.
  • Etter at det er klart at katten din er utsatt for blære steiner, er det viktig å overvåke katten din fremgang tettere fra nå og se veterinæren mer regelmessig.
 5. 5
  Søke å hindre fremtidig dannelse av blæren steiner. Det er ulike grunner til at blæren steiner danner. Mens veterinær forskere er fortsatt ikke helt sikker på hvorfor urolitter form, har det vært en økning i visse typer steiner (kalsium oksalat) de siste årene. Noen veterinærer skylde utviklingen av steinene på unormalt i kattens kosthold. Hva du mate kjæledyret ditt er svært viktig. Hvis du mate den med matvarer som har et høyt saltinnhold, er sjansene for at mineral forming i steiner i blæren også høy. Men igjen, er kostholdet ikke den eneste grunnen til at katter utvikler blæren steiner. Infeksjon forårsaket av visse typer bakterier kan utløse det i tillegg. Eller, kan en uregelmessighet i kattens system føre til over-produksjon av visse mineraler som bare ville størkne i blæren, som fører til blæresten. Forebygging er vanskelig å fastslå når årsakene er også vanskelig å fastslå, men det er aldri noe galt i å gi katten din med en optimal diett.
  • Hvis du ikke allerede gjort, spør veterinæren om å sende steinene bort for analyse ved et laboratorium. Hvis dyrlegen vet nøyaktig mineral innhold av steinene, kan han eller hun være bedre posisjonert til å foreslå egnede forebyggende metoder, herunder forskrivning av egnet medikament for å hindre dannelse av fremtidige blæren steiner.
  • Mate katten din en veterinær-godkjent diett høy i næringsstoffer egnet for katter og lite salt og karbohydrater, og unngå å gi katten din uegnet godbiter.

Tips

 • Ikke mate katten din mat som er for salt.
 • Sjekk kattens søppel boksen regelmessig, for å sikre at det er normalt.
 • Noen katter er mer disponert for å utvikle blære steiner enn andre katter, for eksempel, burmesiske og Himalayan katter synes å ha en genetisk predisposisjon for utvikling av kalsium oxalate blæren steiner.
 • Kalsium oxalate steiner har en tendens til å utvikle seg i katter i alderen 5 og 14 år.

Advarsler

 • Det er en selvfølge at hvis urinen ikke kan passere fritt ut av kattens kropp, får sitt underliv svært smertefullt. Kjæledyret ditt kan gråte og krympe i smerte som det urinates. Lett trykk påføres kattens buk kunne heftige reaksjoner på katten din grunn betydningsfull smerte. Så vær forsiktig, og prøv å ikke plukke opp katten din, ta spesielt vare på sin mageområdet.
 • Alltid ta med katten til veterinæren hvis du mistenker noen helsemessige problemer.

Ting du trenger

 • Carrier for veterinær besøk
 • Riktig mat som anbefalt av veterinær
 • Medisiner som foreskrevet av veterinær
 • Vann