Wkino

Hvordan å avle Betta fisk

Avl Siamese Fighting Fish, eller kampfisk, er en fantastisk hobby. Men, det er ikke noe å bli tatt lett på. Hvis du har rikelig tid, ressurser, kunnskap og engasjement som avl bettas krav, kan det også være en givende opplevelse.

Trinn

Hvordan å avle Betta fisk. Lær så mye som mulig.
Hvordan å avle Betta fisk. Lær så mye som mulig.

Del én: setup og velge bettas å avle

 1. 1
  Lær så mye som mulig. Når du forsøker å avle noen dyr, er det viktig å vite så mye som mulig om arten. Forskning Betta omsorg og avl. Det er mange store nettsteder og bøker. Mer enn 600 egg kan komme fra en enkelt gyte, noe som betyr at du kan ende opp med omsorg for mer enn 500 Betta fisk! Du trenger å vite på forhånd hva du ønsker å få ut av opplevelsen.
  • Er du interessert i genetikk, avl for show, eller levere en lokal dyrebutikk?
  • Eller er du rett og slett forelsket i bettas og ønsker å ta din hobby til neste nivå?
  • Avl for show eller tilbudet er en stor oppgave som vil kreve en stor investering av tid, plass og penger. På grunn av den høye oppstart og forsyning kostnader, er det svært vanskelig å gjøre en fortjeneste avl bettas, så dette bør ikke være målet for en stund.
 2. 2
  Sett opp din faste tanker. Når du er klar til å prøve avl, må du først forberede seg til å ta med avl par hjem. Sett opp to tanker som vist i Sette opp en Betta tank. Pass på å vannet i begge tankene før bringe hjem noen fisk.
 3. 3
  Skaff en avl par. Bettas avle best når de er unge, så du vil ha mest suksess hvis du finner en anerkjent oppdretter enten online eller i ditt område for å kjøpe et par fra. Hvis du er i stand til å finne en oppdretter i ditt område, kan de også være en uvurderlig kilde til informasjon. Pass på at mannlige og kvinnelige er omtrent samme størrelse, og vurdere å få to par i tilfelle den første sammenkoblingen ikke fungerer.
  • Mest dyrebutikk bettas er for gammel til å rase og deres genetiske bakgrunn er vanligvis ukjent, men de kan være en billigere måte å komme i gang avl og er lettere tilgjengelig enn oppdretter fisk.
  • Hvis du velger å avle dyrebutikk fisk, være oppmerksom på at du kan være ute av stand til å finne kjøpere eller boliger for yngel, som de fleste dyrebutikker ikke vil kjøpe dem. Fordi du ikke vet hva genetiske egenskaper du blander, kan du ende opp med sykelig eller uønsket yngel.

Del to: bygge vilkårene for avl

 1. 1
  La dem bosette seg i. Det er best å ha kampfisk for et par måneder før du begynner avl for å tillate dem å tilpasse seg sine omgivelser. Husk imidlertid at menn avle best når de ikke er mer enn 14 måneder gammelt. Har tenkt å avle dem når du har en lang, uavbrutt strekning av fritiden.
  • Når du introduserer den mannlige og kvinnelige, må du vie minst et par timer hver eneste dag for mer enn to måneder til omsorg for paret og deres unge. Pass på at du ikke har noen ferier, forretningsreiser, eller høyt stress hendelser kommer opp.
 2. 2
  Sett opp din avl tank. Den avl tank bør være 5-10 liter og satt opp med en flyttbar skillevegg, noen gjemmesteder, en justerbar (som en svamp filter med en gjeng ventil), og en ovn satt til rundt 80 grader Fahrenheit. Aldri legge grus eller annet underlag til avl tank fordi eggene går tapt når de faller til bunnen. Bare fylle denne tanken med 5 "-6" av vann, og sette den opp der det er få distraksjoner som annen fisk, lyse farger, og menneskelig aktivitet.
 3. 3
  Begynn å gi levende mat når du er klar til å avle dem. Levende saltlake reker eller blod ormer er det beste alternativet, men andre ormer, gresshopper, kakerlakker og andre insekter (kuttet opp) vil også fungere. Det er en god idé å heve disse selv eller kjøpe dem fra en dyrebutikk eller oppdretter for å unngå bakterier, skitt og kjemikalier som ville insekter kan være bærer. Dersom levende mat er tilgjengelig, kan du også prøve frossen eller frysetørket saltlake reker og blod ormer.
 4. 4
  Begynn å heve steke maten. Betta yngel er svært liten, og bare spise levende mat, så du vil trenge en tilførsel av svært små levende mat å mate dem når de er klare. Begynner nå å være sikker på at du har en god tilførsel i et par uker når du trenger det. Microworms er sannsynligvis den beste maten, men noen oppdrettere foretrekker infusoria eller eddik ål. Babyen saltlake reker kan også bli matet, men bare i moderate mengder sammen med en annen matkilde, som for mye kan føre svømme blære lidelse.
 5. 5
  Introduser paret. Når de levende matkulturer går sterk og avl paret har spist levende mat for en uke eller to, er du klar til å introdusere bettas. Beveg hann og hunn, slik at de kan se klart hverandre, men er adskilt. Du kan enten sette sine tanker ved siden av hverandre, eller innføre dem med motsatte sider av tanken skillelinje på avl tanken. Det er viktig at de er i stand til å se hverandre før de blir satt sammen for å minimere risikoen for alvorlige skader.
  • Noen oppdrettere slipper hannene til en udelt avl tank og bruke en klar plast kopp eller oljelampe skorstein å innføre kvinnelige. Når du bruker denne metoden, bør den kvinnelige bare bli introdusert for et par timer hver dag, så hun blir inneholdt i en veldig liten plass. La dem se hverandre i noen dager.
  • Noen oppdrettere deretter skille paret for et par dager før du introduserer dem for noen flere dager, deretter går videre til neste trinn.
 6. 6
  Observere deres atferd. Se bettas å se om de virker interessert i hverandre. Hannen vil svømme rundt og viser sine svømmeføtter, fakling og generelt vise frem. Hunnen vil vise vertikale striper på kroppen hennes og vil vinkle hodet hennes ned underdanig. Noen aggressiv oppførsel er normal, men hvis de er fakling og prøver å angripe hverandre gjennom skillelinjen, ikke sette dem sammen. I stedet kan det være best å skille dem og prøve igjen senere, eller prøv en annen par Betta.

Del tre: avl dine bettas

 1. 1
  Ta av skillelinjen. Når hannen er klar til å rase, vil han bygge en stor boble reir. Når dette skjer, slå av filteret og slipp den kvinnelige inn i tanken, men sørg for å holde et øye med paret. Hannen vil sannsynligvis mobbe henne litt, nipping på finnene og jage henne rundt. Dette er ok så lenge verken fisk liv er i fare. Dette frieri kan vare i flere timer eller dager. Pass på at det er nok av skjulesteder for hunnen å unnslippe mobbing, og sjekke om paret regelmessig for å hindre alvorlige skader.
 2. 2
  La naturen gå sin gang. Hannen vil endelig få den kvinnelige under hans boble reir, og de vil omfavne. Det kan ta noen omfavnelser å produsere egg. Da den kvinnelige vil gå inn i en "zombie-lignende tilstand, mens de hvite eggene faller til bakken fra hennes lille hvite ovipositor. Hannen vil svømme ned og øse dem opp, sette dem én etter én inn i reiret. Noen kvinner vil hjelpe med dette når de komme seg, men andre vil spise egg, så se nøye og fjerne henne hvis hun spiser dem. De kan omfavne mange flere ganger, men til slutt den kvinnelige vil slutte å slippe egg.
 3. 3
  Fjern den kvinnelige Betta. Når den kvinnelige er gjort slippe egg, vil den mannlige mobbe henne igjen, og hun vil skjule. Forsiktig øse henne ut og sette henne inn i hennes egen tank. Behandle henne tank med Maroxy å hjelpe henne finnene helbrede. Det er en god idé å behandle avl tank med Maroxy også, for å hindre sopp fra å drepe eggene.
 4. 4
  La den mannlige i tanken før yngelen kan svømme rundt. Dette vil være om tre dager etter klekking. Noen oppdrettere vil ikke mate den mannlige i det hele tatt i løpet av denne tiden. Dette er ment for å redusere risikoen for at den mannlige spising eggene og yngel. Andre oppdrettere vil gi ham en liten mengde mat hver andre dag. Hvis du velger å mate ham, ikke bli skremt hvis han ikke spiser med en gang, men fortsette å tilby mat, og forsiktig fjerne uspist mat med en kalkun baster. Hold filter av for å forhindre noen av de aktuelle fra å forstyrre yngel, men beholde tanken lys på dag og natt.

Del fire: omsorg for yngelen

 1. 1
  Vent til yngel å klekkes. Når yngelen først klekkes de vil henge fra boblen reir, og hannen vil erstatte noen som faller. Etter noen dager, vil yngelen begynner "frittlevende," svømme horisontalt og begir seg borte fra reiret. Før dette, vil yngelen beiter på det som er igjen av eggeplomme, og kan ikke spise på egenhånd.
 2. 2
  Fjern den mannlige fra tanken, å være veldig forsiktig for ikke å netto noen yngel. Han kan gå tilbake til sin normale rutine og fôring tidsplan. Hvis han er fortsatt på jakt fillete fra frieri, legg til litt Maroxy å hjelpe ham helbrede.
 3. 3
  Mate yngelen. Så snart du fjerner den mannlige, mate yngelen en liten del av levende microworms. Mate to ganger om dagen, og se nøye for å se hvor mye som er spist. Dersom live microworms er fortsatt til stede når det er tid for neste fôring, kan du hoppe over det siden yngelen fortsatt ha mat. Hvis du ser mange døde microworms, er du overfôring, så kutte ned på porsjonene. Fry trenger å bli matet meget liten, levende mat såsom
  • Infusoria: Disse vil mate yngelen for sin første leveuke;
  • Microworms: du må kjøpe en startpakke kultur, etter at du aldri trenger å kjøpe dem igjen. Bra for yngel 3-40 dager gammel;
  • Barn saltlake reker: Disse er enkle å klekkes og er lettest å kontrollere hvor mye du skal mate, men fôring til mye vil resultere i svømmeblæren lidelse;
 4. 4
  Gi yngelen tid til å vokse. Hold yngel varme på 80 grader Fahrenheit og dekke tanken for å hindre utkast og fordampning. Fortsette å mate økende mengder mat. Når yngelen vokse avl tank, vil de trenger for å bli flyttet til en større tank. Ikke alle yngel vil overleve de første ukene, men hvis du ser stort antall dør hver dag, har du sannsynligvis et problem Sjekk temperatur, kjemiske nivåer, og vurdere muligheten for behandling for infeksjon.
  • Når yngelen er en uke gammel, slå på filteret, men begrense strømmen med en gjeng ventil, så det er knapt merkbart.
  • Når yngelen er to uker gamle, begynne å utføre små (10%) vann endres etter få dager for å holde tanken ren og fri for død mat, men bruker en eller kalkun baster å hindre skade yngelen, og legge til rent vann svært sakte. Du kan begynne å slå av tanken lys om natten.
  • I løpet av de neste ukene, gradvis øke flyten av filteret, ser yngel nøye for å være sikker på at de er sterke nok til å svømme mot strømmen.
 5. 5
  Plasser yngel i growout tanker. Etter den tid yngelen er to uker bør du flytte dem til minst en 20 gallon tank. Sørge for at temperaturen og vannet i beholderen er det samme som det yngelen er vant til. Fry er delikat - en slip opp kan føre dem dø. Hvis du brukte en halv fylt fem eller ti gallon tank kan du fylle tanken opp og flytte dem når de er 4-5 uker gamle.

Del fem: sykepleie yngel til voksen alder

 1. 1
  Avvenne yngelen av levende mat. Når yngelen er ca en måned gammel kan du gradvis begynne å bytte yngelen til frosset og deretter fryse-tørket og flak eller pellets mat. Pass på at maten er knust liten nok for de små munnene. Tilby små mengder, og avvenne dem av levende mat sakte. Fjern alltid uspist mat.
 2. 2
  Separate menn. Når den mannlige yngel begynner å slåss (alt fra 5-8 uker gamle), er det på tide å fjerne dem fra tanken. Legg dem i individuelle tanker nær hverandre, da de kan bli deprimert hvis plutselig isolert.
  • Hanner som ikke kjemper kan sitte igjen med hunnene før de blir aggressive.
  • Noen menn vil nekte å spise den første dagen eller to, prøve å mate dem leve mat for å stimulere appetitten.
  • Fortsett å skille ut alle mannlige og aggressive fisk som de blir synlige. I de følgende dagene og ukene vil du ønsker å begynne å isolere hannene med ugjennomsiktig skillevegger, som de vil understreke hverandre ut, fakling og prøver å angripe menn i tilstøtende tanker.
 3. 3
  Bestemme fremtiden for gyte din. Hvis du selger din yngel, vil du ønsker å begynne å kontakte potensielle kjøpere. De fleste yngel vil begynne å vise sine voksne trekk ved 10-11 uker, og du kan begynne å velge den beste fisken for fremtidig avl eller ta bilder for å sende til kjøpere. Hvis du prøver å lage et genetisk linje, vil du kun ønsker å velge den beste par fisk fra hver spawn å fortsette avl, og selge eller gi bort de andre, eller vil du raskt finne deg selv med flere bettas enn du kan muligens ta vare av.
 4. 4
  Sexing unge kampfisk. Dette tar tid og erfaring til å se, noen ganger erfarne oppdrettere finne seg et uhell sette to hanner sammen.
  • Hannene har lengre svømmeføtter, men unge menn har korte svømmeføtter.
  • Hanner blusse på hverandre. Kvinner som regel ikke, men kvinner kan være like aggressive som menn.
  • Kvinner har en egg sted, som ligger på maven, og dette er hvor eggene frigjøres under gyting.
  • Hanner blåse boble reir, hvis du jar en Betta og det blåser et reir, det er en mannlig.

Tips

 • Alltid fjerne død uspist mat fra yngel tank, ellers vil det brytes ned og forårsake en bakteriell infeksjon.
 • Før du forsøker å avle noe, sørg for at du har en plan for de unge. Bettas kan produsere over 500 yngel i en paring, så vær sikker på at du har et sted for dem alle å gå.
 • Aldri mate ung yngel flake eller pellets mat som disse er for store og yngel vil ignorere ikke-levende mat. Yngel vil enten sulte i hjel eller bli drept av en bakteriell infeksjon forårsaket av uspist mat.
 • Gjøre mye forskning før avl. Det er mange gode kilder på internett, eller du kan snakke med en lokal oppdretter eller akvarium ekspert.
 • Noen motstandere aldri fungere, enten fordi de bettas ikke liker hverandre, eller man er en dårlig oppdretter. Ikke mist motet til å prøve igjen med andre motstandere.
 • 10 gallon tanker med opptil 4 tank skillevegger kan anvendes for å separere voksende hann bettas. Dette tillater bruk av et batteri og filter, noe som vil gi en mye bedre miljø enn individuelle små glass og stridsvogner.
 • Høy kvalitet yngel kommer fra høy kvalitet avlsdyr. Hvis du har planer om å selge yngel, er det verdt det å investere penger i gode hekkende par.
 • Bruk alltid saltlake reker garn når netting bettas. Standard garn kan fange og makulere delikate fins.
 • Noen oppdrettere gi noe for hannene å bygge reir under, for eksempel en styrofoam cup, stykke salat eller andre flytende objekt.
 • Hvis du oppretter en unik, stabil genetiske linje, navngi belastning for fremtidig identifisering.
 • Noen oppdrettere foretrekker tanker så små som 2 liter for avl. Selv om dette kan øke hastigheten på avl prosessen (det er mindre rom for den kvinnelige å løpe vekk og gjemme) vil det bety å flytte yngelen til en større tank i yngre alder, noe som kan være risikabelt og føre til døden av noen eller alle yngel om ikke utføres nøye.
 • Du må kanskje ta tøffe beslutninger om fisk født med alvorlige misdannelser. Hvis de lider, kan det være lurt å vurdere aktiv dødshjelp som en human alternativ. Forsøk aldri å avle fisk med misdannelser som hakket pigger eller misdannede svømmeføtter.

Advarsler

 • Det finnes en rekke ting som kan gå galt fra det tidspunktet du introdusere foreldrene før de yngel blir voksne. Vær forberedt på noen feil før du får taket på alt.
 • Bruk alltid forsiktighet ved administrering av kjemikalier og medisiner til tankene. Legemidler som sparer liv i små doser kan drepe hvis det brukes for mye. Les alltid pakker og retninger nøye og aldri bruke mer enn anbefalt
 • Avl bettas krever en stor investering av tid, arbeid og penger. Det er ikke en hobby å bli tatt opp lett.
 • Ansvarlige oppdrettere gjøre grundige undersøkelser på gener og egenskaper, og sørge for at de har et sted for yngelen før avl. Avl uten omtanke kan føre til hele gyter av uønsket yngel.

Ting du trenger

 • 2 tanker for voksne bettas
 • 10 gallon tank med deksel og lys for avl
 • Tank divider eller oljelampe skorstein
 • Nedsenkbare varmeapparat stand til å opprettholde 80 grader Fahrenheit
 • Lett filter
 • Tyrkia baster
 • Gjemmesteder (planter, pvc rør, etc)
 • Saltlake reker garn
 • Maroxy, Bettafix, Ampicilin, eller andre healing medisiner
 • Leve voksen mat (blod ormer eller saltlake reker)
 • Fry matkultur (microworms eller infusoria)
 • Frossen, flake eller pellet mat
 • Tanker for unge menn (50-100)
 • Large "juvenile tank" (30-50 liter)