Wkino

Hvordan overleve et jordskjelv

Jordskjelv er blant de mest ødeleggende naturkatastrofer. Jordskjelv skjer hovedsakelig nær kanten av tektoniske plater, men de kan skje hvor som helst. Jordskjelv kan ikke forutsies, men sjansene for å overleve er mye bedre hvis du forberede deg på forhånd og vet du hva du skal gjøre i tilfelle et jordskjelv inntreffer.

 • 1 trinn
  • 1.1 Hvis du er i et kjøretøy
  • 1.2 Hvis du er i et Building
  • 1.3 Hvis du er utendørs
 • 2 tips
 • 3 Advarsler
 • 4 ting du trenger:
  • 4.1 Vital Elementer
   • 4.1.1 Påkrevd
   • 4.1.2 Anbefalt
  • 4.2 Tilførsel Kit for Automobiles
 • 5 Nærstående Googles
 • 6 Kilder og referanser

Trinn

Hvordan overleve et jordskjelv. Stopp så raskt som sikkerhet tillatelser og bo i bilen.
Hvordan overleve et jordskjelv. Stopp så raskt som sikkerhet tillatelser og bo i bilen.

Hvis du er i et kjøretøy

 1. 1
  Stopp så raskt som sikkerhet tillatelser og bo i bilen. Unngå å stoppe nær, eller under bygninger, trær, overganger, og nytte ledninger. De kan falle på bilen din.
 2. 2
  Bli sittende hvor du er i bilen, og vente til det er over.
  • Biler er laget av metall og at metall vil beskytte deg og din familie fra mest rusk og fallende gjenstander.
  • Det eneste unntaket fra dette er når du er i en garasje eller multi-level parkeringsplassen. Når du er i en garasje, komme seg ut av bilen med en gang, og huk ved siden av den. Metallet vil ikke beskytte deg mot betongen som vil falle på den. Hvis du er i en multi-level parkeringshus, kommer overlevelse i hovedsak ned til flaks. De beste måten å maksimere sjansene for overlevelse ville være å gjøre det du gjør i en garasje - Crouch ved siden av bilen.
  • Ikke prøv å jag tilbake til ditt hjem. De fleste store jordskjelv har etterskjelv, som ikke bør undervurderes.
   • Etterskjelv har makt til å få ned bygninger som ble skadet i den viktigste skjelvet.
   • Etterskjelv kan variere fra svært liten, til kraften i den opprinnelige jordskjelvet selv. Disse sekundære skjelv kan vare i ca 10 sekunder eller lengre, og kan være livstruende. Dessverre er det ingen måte å vite når de vil skje, så det er ingen valg enn å holde vakt.
 3. 3
  Gå forsiktig når jordskjelvet har stoppet. Unngå veier, broer eller ramper som kan ha blitt skadet av jordskjelvet.
 4. 4
  Vent til byen eller kommunale hjelpearbeidet. Du skal ikke behøve å vente i bilen på veldig lenge for hjelpearbeidet å komme med mat, vann og forsyninger.

Hvis du er i en bygning

 1. 1
  Steady selv. Holde på en gjenstand eller komme til gulvet, slik at du ikke faller.
 2. 2
  Slippe, dekke, og hold. Dette er den nasjonale standarden for jordskjelvet sikkerhet i Europa. Den alternative råd er å få ved siden av en solid møbel slik at hvis en vegg faller, vil det skape en krypkjeller der du kan overleve. Denne "trekant av livet"-metoden, derimot, er uforenlig med jordskjelv forskning og anbefales ikke av den europeiske Røde Kors, Structural Engineers Association of Northern California Response, og Earthquake Land Alliance.
 3. 3
  Hvis du er i en bygning som kollapser mens du er i den, må du først forsikre deg om deg og menneskene rundt deg er alright. En vanlig måte å gjøre dette på er å kalle sitt navn å komme i kontakt med dem. Deretter finne ut hvilke personer i gruppen din har skader, og hvor omfattende de er. Hvis det er noe du kan behandle inne i bygningen, som en ripe, kan det vente. Hvis du kan, ring din lokale politiet eller 911 for å fortelle dem hvor du er. Også lukte etter gass, enten det er naturgass, eller den typen du sette i bilen. Hvis du lukter gass, prøve å finne plasseringen av lekkasjen ved hjelp av hørsel og syn. Snakke med personer i gruppen for å se hvilken som er nærmest til lekkasjen, og fortelle dem har du hvor ille det er. Gjør det samme med eventuelle branner eller hvis du ser eller lukter røyk. Ikke nærme noen branner. Hvis du kan se lyset, prøv å gå mot den. Hvis det er noen steinsprut står vertikalt på noen måte at du tror du må flytte for å komme til utsiden, teste det først, for å se om det er bærende. Først slå knokene mot objektet. Hvis den ikke beveger seg, dytte eller skubber. Hvis den ikke beveger seg, er det sannsynligvis bærende, og derfor bør du ikke rote med det. Hvis den ikke flytter, men det er trygt å fortsette. Når du kommer ut av bygningen, hjelpe alle andre ut så fort som mulig, uten å skade noen ytterligere. Telle hver person for å se om alle du var med innsiden har rømt med deg. Hvis ikke, må du ikke gå tilbake inn i bygningen for å få dem. Et etterskjelv kan oppstå når som helst og felle deg inne. Det er bedre å vente på ditt lokale politi eller EMS til å komme og ta seg av en person fortsatt i bygningen. Når utenfor, gå til et trygt sted vekk fra høye bygninger, trær, kraftledninger, telefon stolper, og semi lastebil tilhengere. I et etterskjelv en trailer som en på baksiden av en semi lastebil kan lett bli tippet over på noen ved siden av. Det er bedre å finne et sted på toppen av en bakke eller flatt område. Hvis sinkholes er vanlig i ditt område, se etter tegn på et hull åpne opp rundt deg.
 4. 4
  Dekk hodet og nakken. Bruk hendene og armene.
  • Overkroppen bør også være dekket fordi det er det som holder halsen som holder hodet.
  • Hvis du har noen luftveissykdom, sørg for at du dekker hodet med en t-skjorte eller tørkle, inntil alt rusk og støv har lagt seg. Inhalert skitten luft er ikke bra for lungene.
 5. 5
  Ikke rør deg. Om det er trygt å gjøre det, bli der du er i et minutt eller to, før du er sikker risting har stoppet.
  • Husk etterskjelv er mulig til enhver tid, og sannsynlig etter et stort jordskjelv. Etterskjelv kan variere fra å bli følt av bare noen få mennesker til å slå ned hele byer. De kan kollapse svekket bygninger, spesielt mobile homes.
 6. 6
  Sakte komme seg ut av huset. Se hva som er igjen, og møte din familie utenfor. Liker som i tilfelle av brann, er det foreslått at du møter i et jordskjelv-trygt sted foreslått av familien din, for eksempel en nærliggende baseball diamant eller park. Regjeringen hjelp bør være på vei snart.
 7. 7
  Inspisere huset for noe som kan være i en farlig tilstand. Glassbitene, lukten av gass eller skadede elektriske apparater er eksempler på farer.
  • Ikke slå elektriske enheter på eller av. Ganske enkelt å bytte en lysbryter kan skape en gnist, som i sin tur kunne elektrosjokk deg og starte en brann. Disse brannene kan være mer dødelig fordi de er i nærheten av elektriske ledninger.
 8. 8
  Se etter eventuelle branner. Du bør sjekke huset eller bygningen du er i for noen brann. Hvis du trenger vann for å sette en ut, kan du få vann fra en varmtvannsbereder, men vær forsiktig, vannet er varmt.
  • Opprydding farlige utslipp. Bensin kan være dødelig hvis det eksploderer eller berører noe brannfarlig. Hvis du bare har tørkepapir, bruke flere lag med dem fordi bensin er giftig og er svært vanskelig å vaske av. Dekker bensin søl med noen shovelfuls av sand er en god idé, men husk å markere området, ved å sette opp enda et håndskrevet skilt som sier "Bensin spill her '(tape det til en stol eller en nærliggende bil, for eksempel).
  • Hold deg unna skadede områdene. Hold deg unna før en politimann, en rørlegger, en brannmann, eller lettelse arbeidstaker inspiserer området, og uttaler det trygt å gå inn.
  • Ikke drikk vann fra vasken siden det ikke kan være ren. Kloakken vil bli skadet i store jordskjelv, så ikke skylle toalettet. I stedet stenge vannet system fra de viktigste ventilen (har en rørlegger gjøre denne jobben for deg hvis du ikke vet hvor den viktigste ventilen er). Pass på at du kobler opp avløp fra vask og badekar å hindre kloakk back-flow.
  • Inspisere pipa for skader før du bruker din peis. Usynlige skader på disse stedene kan føre til brann.
  • Inspisere verktøy.
   • Sjekk for gasslekkasjer. Hvis du lukter gass eller høre blåser eller hvesende støy, åpne et vindu og raskt forlate bygningen. Slå av gassen ved utsiden hovedventil hvis du kan og ringe gasselskap fra en nabos hjem. Husk at hvis du slår av gassen eller annen grunn, må den slås på igjen av en profesjonell, så bare skru av gassen hvis du tror at gassledninger er skadet eller gass lekker.
   • Se etter elektriske systemet skade. Hvis du ser gnister eller ødelagte eller frynsete ledninger, eller hvis du lukter varmt isolasjon, slå av elektrisitet på de viktigste sikringsboksen eller strømbryter. Hvis du må gå i vannet for å komme til sikringsboksen eller strømbryter, ringe en elektriker først for råd.
   • Sjekk for kloakk og vann linjer skade. Hvis du mistenker at kloakk linjer skadet, unngå å bruke toaletter og ringe en rørlegger. Hvis vannrør er skadet, må du kontakte vannverket og unngå å bruke vann fra springen. Du kan få rent vann fra flaske vann eller ved smeltende isbiter.
 9. 9
  Åpne skap forsiktig. Elementene kan falle på deg hvis du åpner dørene raskt. Inspisere skaden, må du være forsiktig med glassflasker, kan de være sprukket og lekker. Vær ekstra forsiktig med alkohol, syrer, rengjøringsmidler, eller noe som er giftig for menneskekroppen. Beholdere kan lekke eller veltet.

Hvis du er utendørs

 1. 1
  Bo der. Pass på omgivelsene, spesielt hvis du er i et urbant område. Husk at jordskjelv-bevis bygninger har en sjanse for å falle også, så ikke anta at du er helt trygg. En synkehull kan dukke opp i bakken på grunn av jordskjelvet, så ikke gå rundt for mye.
 2. 2
  Beveg deg vekk fra bygninger, gatelys, kraftledninger, og alt annet som kan falle. Kontroller også at du ikke er i nærheten en åpen feil. Folk har dødd etter å ha falt i store hull som plutselig dukket opp på den tiden av jordskjelvet. Disse kan dukke opp hvor som helst, også på veier eller parker.
 3. 3
  Søke ly i nærheten av en ås eller et sted der avfallet ikke kommer til å falle ned på deg. Hvis du kan, søke ly på et sted hvor du er beskyttet mot vær og vind, men sørg for at stein og jord ikke lande på deg når etterskjelv oppstår. Ikke søke ly under en bro, og med en solid en. Noen broer kan være jordskjelv-bevis, men ikke helt sikker som elementer, som tegn eller lys, kan falle videre til deg.
 4. 4
  Bo i ly, og ikke flytte. Jordskjelvet er spredt over hundrevis av square miles, så kjører rundt ville være den verste tingen å gjøre mens jordskjelvet som skjer.
 5. 5
  Observere bygninger, kraftlinjer, eller noe stor eller tung, kan det falle ned på deg hvis du var i nærheten av det.
  • Forestille seg hvordan de kan drepe deg hvis du sto i nærheten av dem? Også som i en snøstorm, ikke gå nær kraftledninger, falt streetlamps, eller bygge rester.
  • Glass ser glatt og fortsatt, men når de blir brutt fra hverandre, kan et lite stykke skade foten. Dette er grunnen til at du bærer tunge sko for å beskytte føttene i slike tider.
 6. 6
  Vær forsiktig når du bestemmer deg for å komme ut av ly. Det er sannsynlig at det er andre mennesker i nærheten av deg eller i nærheten av ditt område. Ting som en mobiltelefon er nyttig for alle, fordi hvis en person er skadet, kan en annen ringe 911 for en ambulanse.
 7. 7
  Vent et øyeblikk eller to etter den første skjelvet, før han flyttet til et annet sted. Det er best å gjøre dette, fordi etterskjelv rett etter et jordskjelv er vanligvis den sterkeste. Du kan også gå ut, men pass på at rusk ikke faller på deg.

Tips

 • Oppnevne en betrodd slektning ut av området som point of contact i tilfelle noen stor krise. Husk at telefonlinjene er svært sannsynlig å bli bundet opp, så bruk telefonen sparsomt, særlig i løpet av den første timen (e) etter skjelvet.
 • Lytt til den nyeste nødinformasjon på en batteridrevet radio. Dette er svært nyttig hvis du trenger hjelp. Dette er neste steg, med mindre noen blir skadet og trenger hjelp.
 • Tast nødhjelp kun for nødstilfeller. Myndighetene vet at det har vært et stort jordskjelv. Hvis du trygt kan håndtere situasjonen selv eller vente på hjelp, gjøre det. Telefonlinjene vil mest sannsynlig bli bundet opp med telefoner fra folk som trenger hjelp.
 • Les hvordan du kan overleve et vulkanutbrudd for å lære mer om å overleve vulkaner, og hvilken innvirkning det vil ha på deg.
 • Vanligvis bør jordskjelv som har en styrke på mindre enn 6,0 være ikke-livstruende. Oppkvikkende deg selv til en vegg eller tunge møbler når disse svakere jordskjelv streik vanligvis fungerer.
 • Hvis du er på en skole, lytte til hva lærerne sier. Vanligvis bør du dukke og dekning under et skrivebord, og beskytte hodet og overkroppen.
 • Låne en hånd. Hvis du har overlevd et stort jordskjelv, frivillig til å gjøre hva du kan for å bidra til å finne overlevende, få familier og dyr gjenforent, og ryddet opp etter katastrofen.
 • Hjelp den skadde, spesielt unge og eldre. De trenger spesiell omsorg, og det er ingen unntak til dette.
 • Hvis du er fanget, prøv å varsle myndighetene til ditt nærvær. Svoveldioksid (som lukter som råtne egg) karbondioksid og andre giftige og farlige gasser kan være skadelig for kroppen din, men kan ha noen lukt i det hele tatt. En fløyte eller et horn kan hjelpe folk å finne deg, hvis du er fanget eller hvis du er usikker på din sikkerhet.
 • Traseene, lukket toed sko for å beskytte føttene fra knust glass, falt steinsprut, og andre farer.
 • Gjør noen jordskjelv øvelser hjemme med familien din, slik at du er klar. Husk at det beste stedet å søke ly ville være hulrom, eller i nærheten av tunge møbler.
 • Ikke få panikk. Jordskjelv ikke vare i lang tid, vanligvis noen få sekunder til et minutt. The 1989 San Francisco jordskjelvet varte bare 15 sekunder. Selv om å være i et jordskjelv i 15 sekunder kan virke en time, vil det til slutt stoppe.
 • Hvis du hører om en tsunami advarsel, la strendene umiddelbart. Tusenvis av mennesker ble druknet i tsunamien i 2004 når folk stirret på den "tomme hav." Øyeblikk senere, traff en kraftig tsunami fjæra, drukning tusener og ødela mange bygninger, og flere millioner ble hjemløse. Se overleve en tsunami for flere detaljer.

Advarsler

 • Pass deg for andre farer utløst av jordskjelv. Jordskjelv kan utløse jordskred og kan forårsake tsunamier hvis du bor nær havet eller sjøen. Pass deg for skader på bygninger, motorveier, og andre strukturer. Også, pass av branner etter jordskjelv. Vulkaner med snø på toppen av snøgrensen kan føre mudflows, som er svært dødelig for mennesker.
 • Aldri flykte utenfor en bygning når et jordskjelv inntreffer. Mange mennesker som forsøker å flykte en bygning blir skadet eller drept av glass, rusk, fallende, kledning, og kollapset bygninger og / eller vegger. Vent til risting har stoppet å evakuere bygningen nøye.
 • Å være i øverste etasje (r) av en bygning er mer farlig enn å være i 1. etasje. Mens du kan bli knust av steinsprut fra de øverste etasjene hvis i 1. etasje, faller ned på ruinene er mye verre. Kjelleren er ikke det beste stedet å gå enten av samme grunn, men det faktum at du kan få helt begravet, spesielt hvis det er mer enn én sub-nivå.
 • Være forberedt på været, så vel. Hvis et stort jordskjelv rammer i dårlig vær, vil du også nødt til å holde varmen. Inkluder egnet utstyr i nødstilfelle kit for å overleve været, også. Inkluder ting som vil holde deg kjølig i varmt vær også, hvis været sier at varmen vil stige til 90 ° C eller så.
 • Ikke overse advarslene, selv om de er falske alarmer. Anta at hvis det gis en advarsel, forberede umiddelbart. Selv om du kan kaste bort tid på en falsk alarm, ville det være 10 ganger verre hvis du ikke høre på det i det hele tatt.
 • I 1886 rystet et jordskjelv Charleston, South Carolina 31. august kl 09:50. Størrelsen var 7,3, klassifisert som store. Byen var over 250 miles fra nærmeste jordskjelvet feil. Dette viser at jordskjelv ikke skje bare på feil linjer.

Ting du trenger

Vitale elementer

Påkrevd

 • Vann-2 liter til en liter per person per dag.
 • Mat-hermetisert eller pakket enkeltvis. Tenk spedbarn, kjæledyr og andre spesielle diettbehov.
 • First Aid Kit-rikelig og ferskt lager.
 • Kritisk medisiner og briller, kontaktlinser saker og rekvisita
 • Boksåpner
 • Radio-bærbare batteridrevne, ekstra batterier
 • Lommelykt-reservebatterier og pærer
 • Tunge sko for hvert familiemedlem
 • Tunge hansker for hver person rengjøring rusk
 • Knivskarp, eller barberblader
 • Klær-fullstendig endring oppbevares tørt
 • pass

Anbefalt

 • Tepper
 • Brannslukningsapparat-pulver, skriver ABC
 • Feminine forsyninger
 • Spedbarn forsyninger (hvis du har et spedbarn) *

Forsyning kit for biler

 • Ikke-bedervelige mat-butikk i kaffe bokser
 • Kokt vann
 • Førstehjelpsutstyr og manuell
 • Teppe
 • Lommelykt-reservedeler ferske batterier og pære
 • Kritisk medisiner, ekstra briller
 • Verktøy-skrutrekker, tang, wire, kniv
 • Kort gummislange
 • Feminine forsyninger
 • Stødige sko og hansker