Wkino

Slik skape en elektromagnet

Hvordan lage en elektromagnet med litt kobbertråd og en spiker.

Trinn

Slik skape en elektromagnet. Vikle kabelen rundt spiker.
Slik skape en elektromagnet. Vikle kabelen rundt spiker.
 1. 1
  Fjern noe isolasjon: Noe av kobbertråd trenger å bli eksponert, slik at batteriet kan gjøre en god elektrisk forbindelse. Bruk et par wire strippere å fjerne noen centimeter isolasjon fra hver ende av kabelen.
 2. 2
  Vikle kabelen rundt spiker. Pent vikle kabelen rundt spiker. Jo mer ledning du vikle rundt neglen, vil jo sterkere elektromagnet være. Vær sikker på at du lar nok av ledningen viklet slik at du kan feste batteriet. Når du vikler ledningen rundt spikeren, sørg for at du vikle kabelen alt i én retning. Du må gjøre dette fordi retning av et magnetfelt, avhenger av retningen av den elektriske strøm å lage den. Bevegelsen av elektriske ladninger skaper et magnetfelt. Hvis du kunne se det magnetiske feltet rundt en ledning som har strøm som strømmer gjennom det, ville det se ut som en serie med sirkler rundt ledningen. Dersom en elektrisk strøm som flyter direkte mot deg, sirkler magnetfelt skapt av den rundt ledningen i en retning mot klokken. Hvis retningen av den elektriske strøm reverseres, reverserer magnetfeltet også og sirkler ledningen i en retning med klokken. Hvis du vikler noen av ledningen rundt spikeren i en retning og noen av tråden i den andre retningen, de magnetiske felter fra de forskjellige delene bekjempe hverandre og kansellere ut, noe som reduserer styrken på magneten din.
 3. 3
  Koble til batteriet. Fest den ene enden av kabelen til plusspolen på batteriet og den andre enden av ledningen til minuspolen på batteriet. Hvis alt har gått bra, er din elektromagnet arbeider nå!

Tips

 • Jo mer du vikle kabelen rundt neglen jo mer strøm vil ha.
 • Ikke bekymre deg for hvilken ende av kabelen du kobler til plusspolen på batteriet og hvilken du kobler til den negative terminalen. Din magnet vil fungere like godt uansett. Hva vil endre er din magnet polaritet. Den ene enden av magneten din vil være dens nordpol og den andre enden vil være dens sydpol. Reversere den måten at batteriet er koblet vil reversere polene av elektromagnet din.

Advarsler

 • Magnetiske felt kan skade TV og datamaskiner.
 • Vær forsiktig når du arbeider med elektronikk.

Ting du trenger

 • En jern spiker femten centimeter (6 tommer) lange
 • Tre meter (10 fot) fra 22 gauge isolert, flertrådet kobbertråd
 • En eller flere D-batterier
 • Et par av wire strippere