Gjess, som ender, er relativt enkle å ta vare på. Å se dem svømme på dammen og kommer opp til deg å bli matet er virkelig givende og avslappende. Denne artikkelen vil diskutere hvordan å ta vare på gjess, hvordan du kan nyte dem, og hvordan du kan gi dem et sunt og lykkelig liv.
Trinn
- 1Evaluer dine ønsker for å heve gjess. Akkurat som hunder, hester og nesten alle andre dyr, forskjellige gjess er bra for forskjellige mennesker. Du kan ønske gjess for kjæledyr, vakt dyr, kjøtt og mer. Det er viktig å få riktig type gås for livet og møte deres behov. Ikke vær redd for å stille spørsmål, som spørsmål produsere svar.
- 2Les om stell av gjess og andre fugler. Du finner artikkelen Hvordan ta vare på et kjæledyr duck svært nyttig, så mye av informasjonen er sann for både ender og gjess. Storey forlag har også gode bøker om stell av høns, ender, etc. (Se Anbefalt lesing.)
- 3Velg en rase. Er noen gjess regnes aggressive, noen gode vakt dyr (de kan virkelig gjøre en racket!), Og andre gjør stor kjæledyr. Det hele avhenger av rasen og hvordan du heve dem. Spør venner som har fuglene, bønder, veterinærer, hvem du kan finne. Få deres råd om hva gås rasen er riktig for deg.
- 4Tilegne seg gjess. Du bør få minst et par og mer hvis du ønsker det. For roligere raser, er det greit å skaffe dem som voksne eller som unger. Hvis du har valgt en mer aggressiv rase, kan det være best å skaffe dem som unger. Det er best for en gås å alltid ha en kompis. Hvis den ikke gjør det, bør du skaffe flere gjess eller flere ender slik at fuglen ikke vil bli ensom og fortvilet. Hvis du velger å kjøpe gjessene, sjekk ut oppdretter. Burene skal være rene, vannet friskt, og lukten bør ikke være for overveldende. Dyrene skal se forholdsvis ren, sunn og varsling. Stikke hendene i pennen. Hvis de reagerer, enten kjører bort eller kommer nærmere ut av nysgjerrighet, er dette vanligvis et tegn på at de er friske. Det er imidlertid ikke vanskelig i det hele tatt å finne gratis gjess (og ender). Bare spør dine venner om noe kommer opp. Ofte folk har dyr de ikke kan ta vare på lenger.
- 5Bringe dem hjem. De bør bringes hjem i en relativt stor hund carrier at de ikke kan bryte fri fra. Du vil mest sannsynlig trenger å slange transportøren av når du kommer hjem. Gjessene vil bli svært opprørt fra sin fangst og ri.
- 6Klipp vingene. Du vil spare mye tid og energi hvis du gjør dette før du slipper dem. Dette er en 2-3 person jobb. Hold forsiktig i nakken (ikke la det hakke ansiktet) og fast (uten klemme) holde sin kropp i nærheten av deg. Mann gjess er veldig sterk, så vær forberedt. Har en person ta forsiktig kantene, og brette det, kutte de kortere fjær på undersiden av vingen. Ikke over klippe ut og være ekstremt forsiktig, fordi dyrene vil være sliter mens du gjør dette. Du ønsker ikke å gjøre dem blø, hvis du gjør det, kan de dø.
- 7Slipp gjess. Det er best hvis du har en dam. Fugler er tryggere i vannet enn i midten av et beite. Usher dem til dammen i morgen. Du kan bruke en rake for å veilede dem, men ikke skade dem. Dette bør være en hyggelig opplevelse. Hvis du er i stand til, innvarsle dem tilbake til deres penn / felle / barn før det blir mørkt. Den neste dag, bør du være i stand til å bare la dem ut og la dem finne dammen på egenhånd. Du skal ikke behøve å bringe dem tilbake til deres penn igjen.
- 8Kjøp kvalitet fjørfe mat. Gjess vil tilbringe mye tid å spise rundt dammen sin, samt beite på beite gress. Samtidig, akkurat som mennesker, de trenger en balansert diett som tilfredsstiller deres behov for vitaminer og mineraler. Maten bør være spesielt utviklet for fjørfe (gjess, ender, osv.) og bør komme fra din lokale rent fôr butikk eller Tractor forsyning.
- 9Utvikle en fôring tidsplan. Det kan ta en uke eller to, men hvis du lei dine gjess mens de var i pennen, bør de lære at når de kommer tilbake til pennen, de får mat. Når du ser gjessene vandre tilbake til deres penn, oppmuntre dem nærmere og mate dem. Ikke skremme dem av, prøv å se på god avstand. Etter omtrent en uke av dem kommer til pennen for å bli matet, endre sin timeplan. Nå bør du bare mate dem en gang om dagen, når det ikke er mørkt ute. Hvis de kommer opp til pennen på tilfeldige timer, motstå trangen til å mate dem og mater dem bare på det tidspunktet du bestemt. Hold deg til den planen som en regel av liv, og de vil lære raskt. Det hjelper hvis det er andre gjess og ender som kommer til pennen til å bli matet samtidig. Sørg for at det er nok mat for dem. Hvis de henger rundt etter at de er ferdig, eller om de er svært tynn og sykelig, det sannsynlig betyr at de fortsatt er sulten, så prøv å mate litt større rasjoner til du er fornøyd. Hvis de ser fett eller ikke spiser all maten du legger ut, litt redusere rasjonene til du er fornøyd.
- 10Levere ferskvann til alle tider. Dette er ofte oversett, vurderer dyrene har en dam. Men dette kan vannet være ganske skitne og bør ikke være fuglenes eneste kilden til ferskvann. Det er best hvis det kan rennende vann, så som en strøm, men dette er ofte ikke mulig. I stedet bør du sette ut beholdere med rent vann i nærheten av maten. Disse bør etterfylles daglig, uavhengig av hvor mye vann som er igjen. Sviktende å dumpe dem ut kan føre ekkelt vann, usunne levekår, stygg lukt, og mygglarver. Når gjessene er unge, bør de bli tilbudt vann i grunne trau, som de ikke kan bli våt inntil deres modne fjær kommer i. Hvis de gjør blir våt, håndkle tørke dem og holde dem varme. Unnlater å gjøre dette vil resultere i chilling og død i ekstreme tilfeller.
- 11Levere tilstrekkelig ly. Ender og gjess både krever ly fra stormer, vind og direkte sollys. De får noen ly fra solen ved å sitte under store trær. Imidlertid er det anbefalt at du leverer en liten tre-sided skur, åpent bur / penn, stor markise over fjøset, eller til og med presenning strukket mellom to trær. De må ha et område som er tørr og fri for utkast. Ren halm eller sengetøy bør plasseres på bakken i kaldt vær eller uvær. RSPCA anbefaler minst en kvadratmeter grunnflate per gås. De bør være i stand til å komme og gå fritt og være i stand til å flytte rundt komfortabelt.
- 12Beskytt gjess fra rovdyr. Dette er kanskje det vanskeligste skrittet, fordi det meste av dette er ute av dine hender. Noen ting er bare ute av kontroll. Men det finnes måter du kan beskytte dine gjess og andre fugler fra rovdyr. Hvis du har tid, bør du vurdere å låse gjess i tilstrekkelig ly beskrevet i trinn 11 på kvelden og la dem ut i løpet av dagen. Vær oppmerksom på at ly vil være et rot, og du blir nødt til å gjøre litt av rengjøring. Bare skrape opp avføring med en spade og kaste dem utenfor, borte fra ly. Levere rent høyet, sengetøy, eller halm, dump farvann utenfor og fylle dem. Rengjør mat containere om nødvendig. Predators inkluderer Bobcats, coyoter, hunder og mye mer. Det er sterkt anbefalt at du ikke skyte rovdyr, som du kan ved et uhell skyte en gås, naboens kjæledyr, eller en ufarlig dyr.
Tips
- Med tiden, vil gjess gå fra redd for å behagelig å ha deg i nærheten av dem.
- Du trenger ikke å klippe vingene hvis de er babyer eller om de ble reist på land. Du bør bare nødt til å klippe vingene som en gang når du først kjøpte dem. Etter det, hvis du overholder denne artikkelen, bør de vite at dette er hjemme, og at pennen er lik mat.
Advarsler
- Ikke jage dine gjess eller de vil ikke stole på deg. Dette vil også gjøre dem redd for å komme til låven for fôring tid, og de kan sulte i hjel.
- Husk at gjess, ender, høns og andre fugler er byttedyr. Du vil sannsynligvis oppleve ganske mange dødsfall. Prøv å gjøre den tiden de har på jorden så himmelsk som mulig for dem. Foruten å følge denne artikkelen, er det ikke mye annet du kan gjøre for å beskytte dem.
Anbefalt lesning
- "Storey er illustrert guide til Fjærkre Raser av Carol Ekarius". Denne boken inneholder farge fotografi, en kort historie, og en detaljert beskrivelse av mer enn 120 raser av Barnyard fugl, inkludert gjess og ender.
- "The Book of Geese: A Complete Guide to Raising the Home Flock" av Dave Holderread. Ofte referert til som "gås bibelen", er det brukt for både nybegynnere og eksperter.
- "Fra og med gjess" av Katie Thear. En ny bok om gås vare på en liten eller kommersiell skala.
Kilder
- RSPCA