Wkino

Hvordan få en ku med nerve skade på hennes bakbena fra en lang fødsel eller hard trekk for å stå opp

Noen ganger etter en lang, vanskelig fødsel hvor en ku forsøker å ha en stor kalv uten hjelp, og det er i fødselen kanalen for lang tid, eller etter at en stiv, trekker med trykket av en stor kalv kommer gjennom bekkenet påvirker de viktigste nerver som styrer hennes bakbena. Dette kan også skje hos kyr som føder en normal fødselsvekt kalv, spesielt hvis disse kyrne har en mindre-enn-normal bekken-området, eller kviger som er første gangs calvers levere en normal størrelse til en litt større-enn-normal kalv.

Den Gluteal og obturatoren nerver er de som er mest berørt, sistnevnte oftere rammet enn tidligere. Gluteal nerve er den nerven som styrer musklene til baken. Obturator nerve går langs hver side av bekken hulrom for å kontrollere lårmusklene. Hvis dette nerve er skadet, kan kua ikke trekke hennes bakbena innover og under henne til å stå. Ofte det ene beinet er mer berørt enn andre, avhengig av hvilken side hun lyver på. Begge bena kan også bli påvirket, noe som resulterer i hennes klarer å få opp uten noen form for hjelp. Hvis bare ett ben er berørt, vil hun være i stand til å komme opp og stå (med litt oppmuntring), og holde deg hvis svakere ben kan holdes sklir ut til siden. Gluteal nerve kan også hindre en kuas innsats for å få opp, men hvis hun ikke får opp, vil hun være litt ustø når hun går og muligens miste balansen.

Uansett hva nerve er berørt, få opp kua så snart som mulig er viktig, fordi jo før hun reiser seg, jo fortere hun kommer seg. Hvis hun sitter i lang tid, jo verre vil det være fordi ofte lammelser vil forverres eller komme til et punkt der det er botemiddel, og du blir nødt til å sette henne ned. Ting kan bli spesielt ille hvis hun har ligget i en vanskelig stilling for en stund. Å vite fremgangsmåten på hvordan å få en ku opp så snart som mulig er svært viktig.

Merk: Denne tilstanden er ofte referert til av veterinærer som "Obturatoren Lammelse."

Trinn

Hvordan få en ku med nerve skade på hennes bakbena fra en lang fødsel eller hard trekk for å stå opp. Når du har fastslått årsaken til at hun er ned fra nerve lammelser, få henne til å stå opp.
Hvordan få en ku med nerve skade på hennes bakbena fra en lang fødsel eller hard trekk for å stå opp. Når du har fastslått årsaken til at hun er ned fra nerve lammelser, få henne til å stå opp.
 1. 1
  Kontakt din lokale stort dyr veterinær for å vurdere om årsaken til at kua er ned er egentlig fra nerve lammelse og ikke noe mer alvorlig. Kua kan være nede, ikke bare fra obturator / gluteal lammelse, men også fra et brudd i femur eller en forstuet hofteleddet. Et brudd av femur kan være alvorlig nok til at hvis du får kua til å stå opp uten å konsultere råd fra en veterinær først, kan benet kutte lårarterien (a hovedpulsåren som går langs lengden på utsiden av bakben ) og hun vil blø i hjel i løpet av minutter. En annen grunn til at kua kan være nede kan være fra å ha et tilfelle av melk feber, som også kan raskt drepe henne hvis den ikke behandles umiddelbart og på riktig måte.
 2. 2
  Når du har fastslått årsaken til at hun er ned fra nerve lammelser, få henne til å stå opp. Det kan høres grusomt å tvinge en ku for å få opp, men dette kan redusere eller hindre det som ellers ville vært en mer alvorlig sak. Hun vil være sliten etter en vanskelig fødsel og kan bare ønsker å ligge der. Følgende trinn er svært effekt (langt mer effektivt enn å prøve å gjøre den fin søt-talking ting) i å få flest kyr opp igjen.
  • Før du prøver å få henne opp, flytte hennes kalv bort fra henne slik at hun ikke vil falle på ham hvis hun vingler og vakler over.
  1. Vri halen. Gjør dette ved å ta halen halvveis ned og vri den inn i en loop hardt nok slik at du ikke bryter halen, men kan ikke vri den lenger. Hold den der til hun kommer opp, eller du kan ikke lenger (for rundt 10 til 20 sekunder).
  2. Klapp, rop eller stomp din prestasjon svært høyt for å skremme henne. Et flyktig ku vil normalt forsøke å stige hvis du skremme henne hvis du gjør en plutselig lyd eller bevegelse. En mer skånsom man vil ikke engang prøve.
  3. Kvele henne. Dette høres veldig grusom, men det er et gammelt triks som har jobbet med å få en sta ku opp igjen. Alt du gjør er å plassere hendene hardt over munnen og neseborene stramt nok slik at hun ikke får puste. Når hun begynner å bli bekymret for å få kort på lufta, vil hun vanligvis prøver å få opp.
   • Bare prøve dette i 10 til 20 sekunder. Dersom kua ikke vil komme tilbake etter 20 sekunder, og deretter fjerne hendene og la henne puste.
  4. Sjokkerende henne med storfe prod. Dette er en annen virkelig skitne triks, men å berøre den hårløse området under halen med en hotshot eller storfe prod vil overraske nesten alle ku i forsøk på å få opp.
 3. 3
  Når (og hvis) hun er opp, ta halen for å holde henne fra å falle. Du ønsker ikke å risikere et bein brudd eller hip-felles forvridning hvis hun går ned igjen.
 4. 4
  Prøver og holde henne på hennes føtter i noen minutter. Hvis du kan gjøre det, generelt vil hun være mindre hjelpeløs neste gang hun prøver å komme på bena igjen.
  • Jo lenger hun står, jo bedre!
  • Det kan ta et par personer til en jevn henne og holde henne fra å falle over på henne nummen side (en på halen hennes, den andre på hodet)
  • Hun kan prøve å svinge eller sparke at man bakben litt fordi det føles morsomt, ikke fordi hun er sint på deg for å få henne opp. Det er akkurat som når du blir truffet i den morsomme bein eller når armen eller benet eller foten blir nummen og har "pins og nåler" fra unormalt press.
 5. 5
  Hvis hun går ned igjen, la henne hvile i noen minutter før du prøver å få henne opp igjen.
 6. 6
  Sørg for at hun kan stå og gå på egen hånd før du forlater henne og hennes kalv alene. Du absolutt ikke vil at hun skal falle på ham ved et uhell når du ikke er der.
  • Når hun prøver å snu (hvis hun gjør), beinet som er ustø kan plutselig kollapse under henne og satte henne ned igjen.
 7. 7
  Hold et øye med henne før du er sikker på at hun har funnet ut hvordan å håndtere alene. Ofte når en ku er opp og rundt, vil beinet snart være tilbake til det normale igjen, og hun vil være i stand til mor kalven seg selv uten videre problemer.

Da hun absolutt ikke kan få opp

 1. 1
  Gjøre henne komfortabel. Dette betyr å gjøre følgende:
  1. Flytt hennes bakbena til en mer behagelig og naturlig stilling hvis hun prøvde å komme seg opp og hennes bakbena er alt skjevt.
  2. råmelk fra henne mens hun ligger nede (ja, du kan melke en ku samtidig som kua liggende) hvis hun har en levende kalv. Du kan mate ham fra en flaske eller bringe ham til juret å die. Holde ham liggende så han er på nivå med jur og kan sykepleier riktig. Du må lede munnen til en spene.
  3. Partisjon kalven vekk fra kua om hun er i en låve stall, eller lage en midlertidig penn for ham i nærheten hvis hun er i et større område. Sørg for å få ham tilbake til momma noen få timer for ham å sykepleier.
  4. Hinke hennes bakbena (hvis du mistenker at hun skal prøve å få opp uten deg der for å se på eller hjelpe) for å hindre henne fra å gjøre i spagaten når hun prøver og feiler. Knytte sammen bena reduserer sjansene for henne oppsprekking et ben, dislocating hennes hofte eller rive henne leggmusklene. Plasser bena 16 "fra hverandre og knytte en stropp eller baler hyssing over fetlock leddene i sklisikker knop så det vil ikke stramme og kuttet av sirkulasjon. Ikke bekymre deg, de hobbles, hvis det gjøres riktig, vil ikke hindre en ku til stå opp på egen hånd.
  5. Holde henne varm, ren, skjermet og godt matet. Endre halm satt rundt henne ofte så henne bak og juret holder seg ren. Hvis hun er utenfor og ikke i en stall, og det er kaldt, vått og stormfullt ut, lage en vindskjerm baller (kan være hvilken som helst størrelse og type) rundt henne i en halvsirkel, og legg en presenning over ballene til å fungere som et krisesenter. En presenning over kroppen hennes vil også bidra til å holde henne varm i vind og / eller vått vær. Gi ferskt høy og vann for henne, selv om hun kommer til å være nede i noen timer.
 2. 2
  Dyrlegen kan forskrive antinflammatory medisiner, til vitamin e, selen og steroider for henne hjelpe nerve healing og redusere hevelse.
 3. 3
  Sjekk på henne ofte og fortsette å prøve å få henne opp. Hvis hun fortsatt ikke kan stå, finne en måte å heise henne opp.
  • En overhead bjelke i fjøset eller en traktor loader hjelper i slike situasjoner.
  • Du må gjøre dette to ganger om dagen i 15 til 20 minutter hver gang
  • Bredt remmer av noe slag, som synger brukes i rundballepresser kan brukes som en slynge. Plasser den rundt henne fronten bak albuene og rundt henne bakenden på flankene.
   • Dyrlegen kan levere hip løftere (en enhet som klemmer på til hipbones av kua) for å løfte opp sin bakenden som du kan låne.
 4. 4
  Slå henne over et par ganger om dagen, så hun ikke alltid ligge på den ene siden hele tiden. Hun vil få det som kalles "liggesår" fra konstant trykk og musklene hun har liggende på vil få sår og trøtt.
 5. 5
  De fleste kyr får opp etter noen timer eller et par dager, spesielt hvis du er vedvarende i å hjelpe dem å komme opp. Periodisk stå henne opp hvis hun skal prøve. En masse folk kan "hale henne opp" ved å holde på halen hennes å holde henne fast for litt før hun går ned igjen.
  • Jo mer du får henne opp, jo bedre!
 6. 6
  Hvis hun har vært nede en stund når du finner henne, kan utfallet ikke være så bra, og hun må kanskje være humant avlives.

Tips

 • Det er alltid best å kontakte din lokale stort dyr veterinær hvis du har noen problemer med en downer ku som ikke vil stå opp etter fødselen til en stor kalv. [S] Han vil gi deg en vurdering av situasjonen og la deg med tips og noen medisiner for å hjelpe fremskynde sin utvinning.
 • Men hvis du har noen kyr som ikke viser noen tegn til sykdom, men er bare ned og kan ikke stå opp, må du følge trinnene ovenfor. Alt en veterinær kan gjøre er å gi deg noen Vitamin E, selen og / eller steroider for å hjelpe til med healing prosessen, og sette kua ned hvis hun ikke viser noen tegn til å komme opp etter noen dager med konsekvent oppmuntring.
 • Du må vite forskjellen i symptomer mellom en ku som er nede på grunn av nerve lammelse, eller om hun har mastitt, metritis, eller melk feber.
  • Melkefeber: Downer kyr som er ned med mastitt vil virke svak, kjedelig eller søvnig, og kan ofte ha hodet vendt mot flanken hennes. Hennes temperatur og puls vil være lavere enn normalt også. De fleste kyr med melk feber viser symptomer innen 48 timer etter kalving.
  • Metritt: livmor infeksjoner oppstår ofte etter en ku har hatt en vanskelig fødsel eller om hun har beholdt en morkake. Kyr med denne infeksjonen kan ikke vise symptomer før et par dager til en uke etter kalving. De vil ha en høy eller vernepleier temperatur, høy puls, dehydrering, og pusten blir rask. Hun vanligvis ikke vil spise eller drikke, og vil også ha diaré.
  • Mastitt: Dette er en infeksjon i juret, der en eller flere kvartaler blir smittet på grunn av forurensning, spesielt hvis hun ligger på hennes side i søle og møkk. Dette er en primær problem hos melkekyr mer enn biff. De fleste tilfeller av mastitt er lokalisert og bo i ett kvartal, men i de tilfeller som ikke er lokalisert, vil hun utvikle en høy feber og gå av fôr. Mastitt kan skje når som helst i løpet av hennes ammeperioden, uansett om det er rett etter kalving eller ikke.
   • I alle tre tilfellene ovenfor, noen ku som viser tegn til feber, bør ikke spise, diaré eller rask / tung pust søke en veterinær oppmerksomhet umiddelbart.

Advarsler

 • Konsultere en veterinær for riktig medisinsk behandling av et styrtet ku. Upassende behandling kan forverre tilstanden eller resultat i kuas død.
 • Alltid kjenne symptomene på en ku som er nede på grunn av nettopp skade, versus en ned med en mer alvorlig sykdom eller problem.
 • Vær forsiktig med kyr som plutselig får opp og ta en tur på deg. Noen kyr kan lure deg til å tro de er nede, og du kan bli fanget mellom ku og et hardt sted hvis du ikke er forsiktig eller ikke har noen form for våpen for å beskytte deg selv.

Ting du trenger

 • Hip løftere og / eller en slags synger
 • Traktor med frontlaster (valgfritt, hvis kua er ikke i en låve)
 • Vitamin E, selen og / eller steroider fra veterinæren
 • Hay / halmballer (valgfritt, hvis kua er ikke i en låve)
 • Tarp [s]
 • Frisk halm
 • Bøtte for vann
 • Ferskt høy
 • Kalv flaske med nippel
 • Hotshot / Storfe prod
 • Grime (valgfritt)
 • Selv og en annen hjelper