Wkino

Hvordan å opprettholde en japansk futon

I Japan, futons er forskjellige fra de versjonene som finnes i mange andre land. De brukes ikke på rammer, men er plassert direkte på gulvet og sov på, deretter lagret i løpet av dagen for å lage plass. De er digre enn senger og er ofte foretrukket over luftmadrasser, som pleier å slippe ut luften. Siden japanske løse madrasser har en annen sammensetning, og er plassert på eller i et ofte, de krever mer vedlikehold. Hvis du sover på en japansk stil futon for første gang, kan det hende du trenger å lære om å ta vare på den slik at den er komfortabel og ren i lang tid framover.

Trinn

Hvordan å opprettholde en japansk futon. Legge futon ut riktig.
Hvordan å opprettholde en japansk futon. Legge futon ut riktig.
 1. 1
  Legge futon ut riktig. Japanske futons vanligvis kommer i sett som kan inkludere en skum pad (matto), en futon (shikibuton), ark (shiitsu), tepper (mofu), en dyne (kakebuton) og en pute (Makura). Skummet pad bør legges ut først. Sett bunnen av arket på futon og legge denne på puten, etterfulgt av arket og noen tepper du kanskje ønsker. Hvis du bruker en dyne, bruke dekselet som følger med den. Den ene siden vil bli laget av netting, og dette går opp.
 2. 2
  Brett din futon når den ikke er i bruk. Forlate futon ut i løpet av dagen kan tillate mugg eller midd å vokse under. Futon og pad skal brettes i tredjedeler (ta vare for å sikre at bare undersiden av futon berører gulvet som du bretter) og stablet pent i et skap eller i hjørnet av rommet. I tepper er foldet i fire og plasseres på toppen av brettet futon og puten, og deretter puten går på toppen av alt.
 3. 3
  Lufte din futon når det er mulig. Heng den i sollys utendørs under en tid på døgnet når luften er relativt tørt. Dette sies å drepe noe som kan vokse på innsiden, for eksempel sopp eller mugg, særlig under fuktige perioder av året. Den friske luften holder også den fra lukter bedervet. Mange bruker også en beater (ligner på det du ville bruke på et teppe) å slå ut støv og annet materiale mens du lufter.
 4. 4
  Holde gulvet rent. Videospiller er vanligvis brukes på tatami gulv, som er litt spenstig og ganske mye mykere enn harde gulv. Hvis mulig, sove i et rom med tatami matte gulv eller teppe. Men sørg for ikke å gå i dette rommet med skoene på, og regelmessig støvsuging. Rengjør tatami matter regelmessig.
 5. 5
  Vask sengetøyet som trengs. Selv om praksisen er uvanlig, kan futon selv vaskes hvis du har tilgang til en dobbel-size vaskemaskin og tørket i en veldig stor tørrere om nødvendig (f.eks søl) eller ved å henge til tørk. Du kan også ta den med til en tørr rengjøringsmidler butikken (men ringe først for å sikre at de vil rydde løse madrasser). Vaske en futon i en vaskemaskin kan være et effektivt middel for å fjerne katt allergener.

Tips

 • Hvis du velger å vaske futon og ønsker å tørke den ved henging, være oppmerksom på at det kan ta flere dager å tørke. Det kan være lurt å forberede noe annet å sove på i mellomtiden.
 • Folding din futon i løpet av dagen har den ekstra bonus for å gi deg ekstra plass i løpet av dagen.
 • Hvis du bor i et spesielt fuktig område eller under fuktige årstider, kan du dra nytte av pakker av dessicant krystaller laget spesielt for plassering under futon. De er mye som de små pakkene som ofte kommer med sko og andre nye produkter, men er mye større. Plasser den under skum matte eller mellom matten og futon. Pass på å erstatte det når krystallene har slått til gel.
 • Du kan tåke ditt futon med en duftende spray, men sørg for at det er egnet for tekstiler og møbeltrekk. Dette er ikke vanlig praksis, hvis du følger trinnene ovenfor, bør futon ikke trenger noen ganger feil.
 • Japanske futons kommer i sett, og det er ulike sett tilgjengelig for ulike årstider.
 • Hvis du er en gjest sover på en futon, kaste din egen futon på stigende. Men hvis du bor på et vertshus, en hushjelp trolig kommet for å sette din futon bort i morgen, og legge den ut igjen i kveld.

Advarsler

 • Hold et øye med været mens du lufter din futon. Hvis det regner på futon din, kan du være ute av sengetøy i flere dager mens det tørker helt. Hvis det blir mørkt før du ta med sengetøy inni, kan det være fuktig og ubehagelig å sove på.