Wkino

Hvordan vite når en kvige eller ku er klar til å bli avlet

Å vite når en kvige eller ku er klar til å bli avlet er viktig for en avl drift. Det er spesifikke retningslinjer man må følge for å sikre at en kvige eller ku er klar til å brukes i avl.

Husk disse to viktige begreper når du leser om kviger og kyr nedenfor:

Kviger kvinnelige storfe som ikke har hatt en kalv. En kvige vil ikke lenger være en kvige etter at hun har hatt en kalv der hun blir en ku: en kvinnelig moden storfe som har hatt en kalv. Kviger forbli kviger fra den dagen de blir født til de har hatt sin første kalv.

Trinn

Hvordan vite når en kvige eller ku er klar til å bli avlet. Vanligvis er det best å vente til de er minst 15 måneders alder før avl.
Hvordan vite når en kvige eller ku er klar til å bli avlet. Vanligvis er det best å vente til de er minst 15 måneders alder før avl.

Avl kviger

 1. 1
  Avhengig av rase av kvigen, vil de fleste kviger begynne å vise de første tegn til varme når de er mellom 9 og 22 måneders alder.
  • Frekvensen av seksuell modenhet eller puberteten er determinate av gener og avl. Frekvensen av modenhet, blir kadaveret modenhet, er ikke direkte relatert heller determinate om når en kvige er klar til å avle. Carcass modenhet er når bein og muskel vekst platået er av og fettet begynner å bli lagt ned.
 2. 2
  Vanligvis er det best å vente til de er minst 15 måneders alder før avl. Selv om de tidlige modning raser ikke kommer i puberteten av den tiden de er rundt 7-9 måneders alder, er det best å vente til de er rundt 13 til 15 måneder gammel før du kan avle dem. Dette er fordi det gir dem mulighet til å vokse mer, øke deres bekken-området og få nok tilstand som kan tillate dem å opprettholde seg selv gjennom hele svangerskapet. Kviger som er avlet for tidlig har en tendens til å ha for lite bekken-området for å kalve ut, så noen "Whoopsie" kvigene må ha en gjort på dem, eller har kalven trukket. Dette kan være ganske dyre, som den nye kalven vil ofte ha for å være flaske-matet å få nok melk til ham.
  • Noen ganger, skjønt, noen kviger som er avlet for tidlig er i stand til å passere, og heve en kalv uten menneskelig innblanding, enten ved kalving eller i perioden kalven blir hevet.
 3. 3
  Kvigen må også være minst 60% til 65% av gjennomsnittlig modne vekten av cowherd før hun kan brukes i avl. Dette er slik at hun er stor nok til å holde og vokse en kalv i henne mens hun fortsetter også å vokse.
 4. 4
  For å kunne avle en kvige, er det to måter å gå om det:
  1. Velg en okse med god (som i lav) kalving-lette tall å avle henne (og andre kviger som henne), eller
  2. Tid hennes løpetid for perioder slik at du kan Kunstig inseminate (AI) henne (eller få en AI tech å gjøre det for deg).
  • En kvige kan kun avlet under hennes varme perioder. Det er viktig i timing alt rett for å gjøre AI vellykket for henne. Hun må AI'd 12 timer etter at du se hennes første tegn på brunst. Og husk at AI bare har en 60% til 70% suksess rate.
  • Med bruk av naturlig inseminasjon, vil oksen vet når hun vil stå til rasen, og når hun ikke er mottakelig. Det er best å la oksen på med kvigene for 60 til 80 dager for å sørge for at han betjener alle av dem. Bruk en årsgamle bull (en som er rundt 12 måneders alder) på dem for å redusere skader og øke oddsen for at kvige skal føde en liten, håndterlig kalv.

  Kua

  1. 1
   Ei ku bør være bred tilbake etter at hun har hatt en kalv. Det optimale tidspunktet å avle henne er 45 til 60 dager etter at hun har hatt en kalv. For å få henne til å kalve på samme dato som de foregående årene, gir mulighet for 80 til 90 dager med hvile før du får henne avlet igjen. Vanligvis vil det ta lengre tid for henne å komme tilbake til normal varme om hun er i dårlig stand eller har redusert fertilitet på grunn av alder, utilstrekkelig kosthold, eller miljø.
   • Fattigere hennes tilstand, eller, jo tynnere eller fetere hun blir, jo senere hun vil være i stand til å avle tilbake. Se Hvordan bedømme kroppens tilstand score hos storfe for mer. Alder og dårlig eller uønsket konformasjon vil også finne ut når en ku vil avle tilbake i tid.
   • Grunnen til at det er en ventetid mellom når kua har gitt fødsel til når det er best å få henne avlet igjen er fordi det tar tid for livmoren å involute eller krympe tilbake til normal størrelse. Det tar også tid for kuas eggstokker og hormonelle system for å komme tilbake til det normale. Selv om en ku vil vise tegn til varme 14 til 18 dager etter fødselen, hennes varme perioder er ganske uforutsigbar og kort. Dette er fordi det tar litt tid for corpus luteum til å vokse tilbake til normal tilstand og begynner å normalt produsere nye ovums igjen.
  2. 2
   Som nevnt ovenfor i trinn # 5 for kviger, kan en ku enten bli oppdrettet av AI eller naturlig service.
   • AI følger de samme prinsipper og regler som er nevnt for avl kviger for å ha en høyere suksessrate i å få henne opp.
   • Du vanligvis ikke trenger en kalving-ease oksen med kyr, absolutt ikke som du gjør med kviger. Vær imidlertid forsiktig i hva bull du velger for dine kyr. Hvis du bruker en Continental bull på britisk-type kyr, for eksempel en Charolais oksenAngus kyr, betyr at oksen må ha god eller lav Kalvingsvansker EPD for å redusere risikoen for vanskelige fødsler eller kalvingsområder problemer i kyrne dine. Charolais er vanligvis beryktet for å forårsake kalving problemer i britisk-type kyr, eller snarere kaster kalver som ofte er større enn hva en britisk bull på britiske kyr vanligvis kaster. Hvis du ikke betaler oppmerksomhet til tallene (den) i denne flokken sire, vil du lande deg i en masse trøbbel, og være veldig opptatt neste kalving sesongen trekke kalver.
    • På den annen side, hvis du bruker en britisk bull på britiske kyr (og det trenger ikke nødvendigvis å være samme rase), kan du likevel få litt uforsiktig med kalving letthet og likevel ende opp med problemer. Alle de samme, se opp for disse oksene som har ekstremt høye Kalvingsvansker EPD, uansett hvilken rase de er, eller du velger.
     • Husk også å velge oksen som utfyller og forbedrer din flokk, ikke den andre veien rundt.

  Tips

  • Du vil alltid vite når en kvige eller ku er klar til å brukes i avl når de går inn i varmen.
   • Normal løpetid for perioder siste 24 timer og forekommer mellom 17 til 24 dager.
  • Sjekk bakdelen konformasjon av kvigen først før du bestemmer deg for å få henne avlet. En dyp, lang og bred rumpe er et veldig godt tegn på at det kvige er en keeper.
  • Kviger skal i like god stand poengsum som kyrne er 30 dager før avl. Kvinner bør være på et CDN BCS mellom 2,5 og 3,5 (Europa BCS på 3 til 5) før hekkesesongen.
  • Jo bedre tilstand poengsum ei ku er etter kalving, før hun vil være klar til å rase.
  • Kviger bør være bred når de har hatt minst tre varme perioder etter den første starten av puberteten, uansett hva rasen.

  Advarsler

  • Vær på vakt rundt okser under hekkesesongen. De kan bli ganske beskyttende overfor sitt harem hvis de ikke vet at du ikke er virkelig konkurranse om dem.
  • AI har bare en 60 til 70% suksess rate hvis du velger å bruke det på dine kyr eller kviger. Men jo bedre AI tech, jo høyere suksessrate du vil ha.
  • En enslig ku eller kvige som du har på gården din som ikke har tilgang til andre herdmates er en fare for deg, spesielt når hun går inn i varmen. Du kan være i for en overraskelse når hun prøver å montere deg i hennes "sprek" tilstand.