Wkino

Hvordan unngå matforgiftning

Matforgiftning er ubehagelig i beste og dødelig på sitt verste. Her er noen viktige ting å huske på når du spiser både på og utenfor som vil redusere sjansene for å få matforgiftning.

 • 1 trinn
  • 1.1 Forberedelse
  • 1.2 Lagring av matvarer
  • 1.3 Eating
 • 2 tips
 • 3 Advarsler
 • 4 Relaterte Googles
 • 5 Kilder og referanser

Trinn

Hvordan unngå matforgiftning. Forstå hva som forårsaker matforgiftning.
Hvordan unngå matforgiftning. Forstå hva som forårsaker matforgiftning.
 1. 1
  Forstå hva som forårsaker matforgiftning. Matforgiftning er forårsaket av inntak eller som har blitt forurenset med enten: (1) kjemikalier som insektmidler eller mat giftstoffer inkludert sopp (f.eks:. Giftig sopp), eller (2) gastrointestinale infeksjoner av bakterier, virus eller parasitter. De fleste omtaler matforgiftning som dekker noen av disse mulige kildene.
 2. 2
  Innse at det er flere viktigste hendelser som kan føre til mat forurensning:
  • Mat vokser: Bruken av kjemikalier,, husdyrgjødsel etc. alle har potensial til å forurense mat som det blir dyrket. Aldri holde en forventning om at en vare er vasket før den forlater gården.
  • Miljøfaktorer: Bakterier, parasitter mv reise lykkelig i vinden, flyte i vannet, Hengerfeste heiser med støv og ligge godt i jorda. De er en del av naturens nett av livet, og vil alltid være en mulig kilde til forurensning dersom ikke behandlet riktig som en del av en konsekvent og dedikert tilnærming til mat hygiene.
  • Matvareindustrien: Enten i en stor fabrikk eller i din egen, kan matfag være en viktig kilde til forurensning. Områder som brukes til behandling må holdes helt ren eller krysskontaminering kan lett oppstå, spesielt med kjøttprodukter (naturlige bakterier bosatt i tarmen hos dyr er en viktig kilde til krysskontaminering når misbrukes).
  • Oppbevaring av mat: Mat som er oppbevart på feil måte (for eksempel en rå lår hviler ved siden av en haug med druer ) kan være en kilde til overføring av bakterier og andre forurensninger fra en matvare til en annen. Dette er et veldig vanskelig område fordi ofte folk ikke tror at enkelte matvarer kan være en kilde til forurensning, men er uvitende om at krysskontaminering har oppstått.
  • Matlaging: En stor del av mat forurensning oppstår under forberedelse scenen. En syk person kan passere på bakterier, fra 'til gastroenteritt. En skjærefjøl som brukes til kjøtt som ikke er vasket og deretter brukt for grønnsaker er en annen kilde til mulig forurensning. Uvaskede hender, skitne kjøkken mellomrom og på kjøkkenet osv. er alle mulige kilder til mat forurensning.
 3. 3
  Vet hva de skal gjøre for å hindre matsmitte. Håndtering, lagring og fremstilling av matvarer er de viktigste områder for å takle for å redusere muligheten for forurensning mat. Hvis du spiser ute, sørg for å ta hensyn til forholdene i mat og servering hygiene.

Forberedelse

 1. 1
  Handle med forsiktighet. Sjekk bruk-etter datoer på produkter, holde kjøtt og fjørfeprodukter i egne poser og ikke la villkjøttet berøre noen andre matvarer som du handler eller bringe dem hjem.
 2. 2
  Opprettholde kjølekjeden. Holde kalde og frosne matvarer så kaldt som mulig - vikle i avis eller kjøpe en liten kjølebag å transportere kald og frossen mat hjemme. Når det er mulig, la gripe kalde produkter til slutten av shopping. Oppbevar alle matvarer riktig og raskt når du kommer hjem.
 3. 3
  Alltid vaske hendene før og etter forbereder matvarer. Vask med varmt såpevann. Hold oppvask kluter og hånd jevnlig rengjøres.
 4. 4
  Holde kjøkkenet rent. Bruk en mild løsning av vann og såpe for å rengjøre tellere, skjærebrett og kjøkkenutstyr.
 5. 5
  Bruk separate skjærebrett for å forberede rått kjøtt / fjærkre og grønnsaker. Hold disse styrene separat for å unngå enhver mulighet for krysskontaminering av bakterier fra kjøtt til andre matvarer. Hvis du ikke kan holde separate skjærebrett, sørg for å desinfisere en multi-purpose skjærefjøl grundig etter hver bruk (se blekemiddel oppskrift på "Tips").
 6. 6
  Hold matvarer separert. Til alle tider, holde rått kjøtt, rå og fjærfe bort fra mat, frisk og grønnsaker.
 7. 7
  Lage mat grundig, spesielt rødt kjøtt, fjærkre og. disse matvarer hele veien gjennom vil ødelegge skadelig. Rådfør deg med en kokebok og bruke et steketermometer hvis du er i tvil om hvor lenge å lage noe.
 8. 8
  Hold varm mat varm (65 ° C / 149 ª f) og kald mat kald (4 ° C / 40 º F). Du bør sørge for at kjøleskapet er satt ved en temperatur på 4 ° C / 40 ° C eller lavere.
 9. 9
  Varm opp leftovers grundig før servering. Leftovers som har blitt varmes dårlig kan fortsatt inneholde aktive mat patogener. Videre, hvis leftovers har gått dårlig, vil ikke mengden av oppvarming gjør dem trygge. Noen tegn til misfarging, sliminess, vekst av muggsopp etc. er signaler å forkaste eller kompost restene. Ikke holde leftovers for lang. Aldri varme opp leftovers mer enn én gang og aldri fryses mat uten å endre sin tilstand! (Dvs. at du kan fryse rå mat, tine den rå mat, koke mat, refreeze tilberedt mat, tine / varme opp tilberedt mat. Hvis reheated tilberedt mat som er igjen, kaste det bort eller er det en svært høy sjanse for å få syk!)

Lagring av matvarer

 1. 1
  Oppbevar mat i henhold til deres behov. Denne typen lagring er avhengig av typen av mat. Tørre matvarer som pasta,,, bønner, hermetisk mat og frokostblandinger kan alle holdes på et kjølig og tørt sted, for eksempel et pantry eller skap. Andre matvarer kan være komplisert og omsorg bør tas for å lagre dem på en hensiktsmessig måte:
  • Plasser frosne varer i fryseren i to timer for å fjerne dem fra fryseren (men ideelt sett bør dette gjøres før-sette dem bort så snart du kommer hjem).
  • Kjøtt, fjærkre, egg, bør ferdigretter, meieriprodukter og rester alltid være nedkjølt.
  • Mange matvarer bør oppbevares i kjøleskap eller på et kjølig, mørkt sted, for eksempel en kjeller eller pantry, en gang åpnet. Les etiketter for lagring detaljer og instruksjoner. Hvis du er i tvil, alltid feile på siden av å gi et kjøligere miljø.
  • Alle matvarer, uavhengig av deres lagring status, bør spises raskt og innenfor deres bruk-etter datoer. Selv krydder og tørkede urter mister sine gode egenskaper og smaker hvis de holdes for lenge og mange elementer kan bli skadelig hvis de oppbevares utover sin bruk av dato.
 2. 2
  Beskytt maten fra insekter og dyr. Dette er også viktig under forberedelse og servering.
 3. 3
  Vær ekstra forsiktig under varmere vær. Mat forurensning fra bakterier oppstår mye raskere i varmere vær. Hvis du spiser ute, sørge for at alle spiser maten raskt, og at rester blir brakt inn igjen innen en time for å bli lagret i den kjølige igjen.

Spise

 1. 1
  Alltid vaske hendene før du spiser.
 2. 2
  Unngå og som er upasteurisert. Pasteurisert mat har vært gjennom en prosess som dreper bakterier. Hvis og fruktjuice er pasteurisert, vil det si det på etiketten.
 3. 3
  Spis mat snart etter at de er kokt. Dette vil bidra til at skadelige bakterier ikke har hatt tid til å vokse.
 4. 4
  Skyll og skrubb rå mat. Matvarer som er kokt før de spises, slik som frisk frukt og grønnsaker, skal skylles i vann, og til og med skrubbet eller skrelt der det er nødvendig.
 5. 5
  Vær svært forsiktig med rå fisk og kjøtt., Biff tartar etc. er delikatesser som kan glede hvis skikkelig forberedt. Imidlertid må det høyeste nivå av hygiene sikres for disse elementene. Bare spise disse elementene på anerkjente steder! Unngå sushi, rå muslinger og lignende matvarer som sitter i en buffet bord, hvis du ikke vet hvor lenge de har vært uten skikkelig kjøling. Hvis du gjør dem hjemme, bruker de beste og ferskeste råvarer, følger alle hygienisk praksis skissert her og spise umiddelbart etter etableringen. Merk at frisk betyr ikke nødvendigvis "rett fra dyret", som dypfryst sushi fisk er vesentlig sikrere enn fersk drept fisk, siden den dype frysing dreper parasitten sporer. Rå kjøtt-mat er svært vanskelig å forberede seg skikkelig og trygt, så hvis du er i tvil, ikke lage dem selv. Aldri holde rå kjøtt-mat som leftovers.
 6. 6
  Ikke spise det hvis du er i tvil. Stol på dine sanser! Hvis det ser uvanlig, lukter dårlig, eller på annen måte bekymrer deg, la den.
 7. 7
  Ikke spis rå skalldyr. Spise rå skalldyr er en ekstraordinær risiko, selv om rå muslinger og østers er regnet som en delikatesse. Det er flere risikofaktorer spesielt til skalldyr som gjør det mye mer farlig enn rå fisk. Røde bølgen og andre naturlig forekommende mikrobielle utbrudd kan forurense skalldyr, som bygger opp giftstoffer i kjøttet. Fare for hepatitt er høy. Alkoholikere og personer med leverskader er spesielt utsatt. Hvis du spiser rå skalldyr, sørg for at den er i live når du kjøper den. Dette betyr at blåskjell, muslinger og østers vil ha lukkede skjell eller skjell tett når avlyttet. Hvis skallet er åpen, kaste den bort.
 8. 8
  Betale ekstra oppmerksomhet til andre signaler når spise ute:
  • Sjekk lokalene. Den hygiene standard bør være ganske selvinnlysende.
  • Vær forsiktig med buffé maten. Sjekk for å se at varm mat holdes varm og ikke bare lunken. Ris kan være en kilde til mat forurensning hvis det har blitt utelatt for lenge. Salater er også et mulig problem hvis de ikke er friske.
  • Vær forsiktig med litt salat dressinger, majones, Hollandaise, Bearnaise og andre sauser som inneholder rå egg, samt marengs.
  • Stol på sansene dine som beskrevet ovenfor. Fremfor alt, hvis du har fulgt gjennom med disse forholdsreglene maten ikke smaker høyre eller gjør deg kvalm, slutte å spise og (høflig) få det ut av munnen din.

Tips

 • Det kan bidra til å markere cutting boards "Kjøtt Only", "Grønnsaker Only", "Brød Only" osv. Det er ikke bare til fordel for den vanlige kokk (er), men for alle andre som tilfeldigvis ønsker å hjelpe til i den.
 • Vet de mulige symptomer som indikerer matforgiftning:
  • Magekramper eller smerte
  • Kvalme
  • Diaré
  • Økt temperatur,
  • Hodepine, hals smerter
  • Generelle influensalignende symptomer
  • Plutselig tretthet, tap av energi og / eller et ønske om å sove
 • Bleach oppskrift for skjærefjøler: Bland en teskje (5 ml) blekemiddel per 34 fl oz (1 liter) vann. Vask styret i varmt såpevann først og deretter desinfisere styret i blekemiddel.
 • Hvis du spiser upasteurisert produkter, sørge for at de kommer fra en pålitelig kilde, er riktig lagret, og blir konsumert svært raskt. For eksempel, hvis du, opprettholde svært høy hygienisk standard under hele melkingen prosessen, fra den metoden som brukes for fôring og losji kua til metoden som brukes for melking, samt sterilisering av melkemaskiner og melkekartonger.
 • Mange restauranter har en minimal temperatur for tilberedning av kjøtt og fjærfe. For eksempel i USA, biff må, kalv eller lam har en minimumstemperatur på 145 º F, og ved 165 º F; fisk på 145 º F og egg på 165 º C. I Storbritannia er varm mat tilberedt på 72 º C og oppover.

Advarsler

 • På selskapets piknik, alltid unngå mayo-baserte salater som ikke har vært nedkjølt (dvs. potetsalat, egg salat, pasta salat).
 • Du kan få alvorlig syk av matforgiftning. Søk medisinsk hjelp umiddelbart hvis du mistenker at du har matforgiftning.
 • Mens rene salater er en utmerket kilde til vitaminer og fiber, salatbarer er en av de vanligste kildene til matforgiftning. Pakking din egen nøye vasket salat er et tryggere alternativ.
 • Bare fordi et element er merket " organisk "eller" naturlig dyrket "betyr ikke at du bør plassere den i munnen uten en hjemme-vask først. Disse merkene betyr ikke "ren"! De er bare en metode for voksende eller en markedsføring melding, og du må fortsatt vaske og skrubbe elementene som per vanlig.
 • I motsetning til det mange tror, ​​tre skjærebrett er ikke mer skadelig enn plast boards. Mens tre kan holde bakterier i de små sprekker, har forskning vist at bakterier ikke formere seg i tre, og er, faktisk, mer utsatt for å dø ut enn i plast. Uansett hvilken type bord som du bruker, husk å holde den ren.