Wkino

Hvordan ta vare på gardenias

Den gardenia, også kalt cape jasmin, er en av de mest duftende blomster hjem gartner kan vokse, men det presenterer en rekke utfordringer. Gardenias trenger en bestemt jord surhet, masse vann og lys, kjølige temperaturer og høy luftfuktighet. De er også svært utsatt for skadedyr. Men hvis du kan overvinne disse utfordringene, vil du bli belønnet med vakre, velduftende blomstrer fra våren gjennom sommeren.

Trinn

Hvordan ta vare på gardenias. Nøye velge hvor du skal plante busker.
Hvordan ta vare på gardenias. Nøye velge hvor du skal plante busker.

Økende gardenias utendørs

 1. 1
  Nøye velge hvor du skal plante busker. Ved å plante tett til huset ditt, kan du nyte duften av blomstrer fra en kortstokk eller gjennom et åpent vindu. Men for nær kan bety at jorda pH kan bli for høy for plantene til å trives. Husk at gardenias trenger mye lys, men tåler ikke varme.
 2. 2
  Teste jord ph før planting. Du vil ha en verdi på mellom fem og seks. Legg svovel til jord om nødvendig for å få riktig avlesning.
 3. 3
  Plante busker i våren eller høsten, avstand dem mellom 3 og 6 meter fra hverandre. Vanligvis vil du hullene for å være dypere enn rotklumpen og dobbelt så bred. Endre jord bare hvis det er i svært dårlig forfatning.
 4. 4
  Toppe jord med mulch for å holde det kjølig og fuktig. Sørg for at buskene får minst en tomme av vann hver uke.
 5. 5
  Mate ofte med en forsurende gjødsel, ta vare å opprettholde riktig ph.
 6. 6
  Beskjære tidlig på våren, før buskene begynner å blomstre, til å forme buskene. Deadhead når de første blomstene slippe å oppmuntre påfølgende blomstrer.
 7. 7
  Sjekk for skadedyr som hvite fluer, edderkopper midd og melete bugs, og bruke en hagebruk olje eller insekt såpe for å kontrollere dem.
 8. 8
  Beskytt busker fra harde, tørking vinteren vind og harde fryser.

Økende gardenias innendørs

 1. 1
  Holde anlegget i nærheten av en sørvendt vindu så det kan bli sterkt sollys for det meste av dagen. Du må kanskje også bruke en vokse lys, spesielt om vinteren.
 2. 2
  Opprettholde et kjølig romtemperatur. Gardenias gjør best ved en temperatur på omtrent 65 grader Fahrenheit i løpet av dagen og 55 grader om natten.
 3. 3
  Bruk en luftfukter for å øke luftfuktigheten i rommet, spesielt om vinteren. Du bør også gruppere gardenia med andre potteplanter på et brett med småstein og tilsett vann til skuffen ofte for å holde småstein våt. Ikke mist bladene som dette vil føre til sopp å vokse på dem.
 4. 4
  Vann godt når den øverste centimeter av jorden tørker ut.
 5. 5
  Mate ofte, men nøye. Kontroller pH-verdien i jordsmonnet ofte for å sikre at den holder seg mellom en avlesning på 5. og 6.. Bruk en plante mat spesielt utviklet for blomstrende planter som elsker sur jord. En formulering for asalea vil fungere godt.
 6. 6
  Beskjære planten om våren for å holde det en håndterlig størrelse og oppmuntre blomstene til å blomstre.

Tips

 • Når du velger et sted å vokse gardenias, husk at noen varianter av planten kan vokse opp til åtte meter høy og bred.

Advarsler

 • Gardenias vil trolig ikke overleve utenfor klimasone ni eller ti.