Wkino

Hvordan ta vare på en gravid mare

Omsorg for en gravid mare kan være vanskelig hvis du gjør det vanskelig. Å gjøre prosessen enklere vil være nyttig for deg, hoppa og den voksende føll.

Trinn

Hvordan ta vare på en gravid mare. Sørg for at du har en stor paddock for hoppa å beite og trene, i de kommende månedene før fødselen.
Hvordan ta vare på en gravid mare. Sørg for at du har en stor paddock for hoppa å beite og trene, i de kommende månedene før fødselen.
  1. 1
    Sørg for at du har en stor paddock for hoppa å beite og trene, i de kommende månedene før fødselen. Dette større paddock vil være mare hjem for de første åtte og en halv måned. Dette paddock bør ha 24/7 tilgang til vann, husly og tilstrekkelig fekting.
  2. 2
    Innse at de kommende månedene er viktig for vekst av føllet. Dersom Hesten har utilstrekkelig strøm, næringsstoffer og vann, kan føll bli avbrutt på grunn av dehydrering eller enhver annen fysisk årsak. Motsatt er et fett mare mer sannsynlig å produsere et føll med kantete bein deformiteter, og hun vil være mye mer utsatt for problemer med følling. Lett regelmessig mosjon er bra for en gravid mare!
  3. 3
    Se inn riktig vaksinasjonsprogram for drektige hopper. Dette vil sikre at hun går på de riktige immunceller til føllet.
  4. 4
    Ta hensyn til sikkerhet og ernæring. Hoppa trenger ikke bli sett 24 timer i døgnet. Men hun bør sjekkes daglig for å sørge for at alt er knirkefritt. Hennes ernæringsprosjekt bør bestå av grovfôr eller bulk og matvarer rike på protein, energi, mineraler og vitaminer. For en mare av 15 hender en diett vil bestå av ca: 7 kg per dag av høy kvalitet grovfôr (god kvalitet høyet). Hvis hun er beite rikelig høy kvalitet beite denne kan reduseres. En balansert konsentrat mash inneholder agner, en god kvalitet mineral supplement og en høy energi / protein feed. Mange fôrleverandører tilbyr en balansert 'mare mix "som bare trenger å bli blandet med agner. Følg instruksjonene med fôring priser - noen feeds er mer konsentrert enn andre, så bare "gi henne en bøtte" er ikke den rette tilnærmingen. Hennes behov vil endre seg etter hvert som svangerskapet skrider frem, følg rådene på emballasjen.
  5. 5
    Når hoppa spiser, bare mate nok slik at hun vil spise det da gå bort. Har tilstrekkelig grovfôr (høy eller beite) så hoppa kan spise som hun vil - hester er 'piple feeders', og bør ha tilgang til grovfôr til enhver tid. Unngå å mate mare i morgen og kveld, og at hun har ingenting i mellom - hvis hun ikke har tilgang til beite, fôr høyet i en liten veve høyet net å forlenge fôring tid så mye som mulig. Dette gjelder for alle hester, spesielt i stallen, og reduserer forekomsten av gut magesår og kolikk.
  6. 6
    Utøve din mare. Hvis hun er en ridehest, kan du ri henne lett opp til utgangspunktet når hun føll, men det er helt opp til deg. Alternativt kan du utfall henne og stelle henne til å få blodet sirkulerer. Hvis hoppen brukes til hengivenhet og oppmerksomhet, vil hun være mindre sannsynlighet for å være aggressiv eller ekkel når føllet er født. Håndtering hennes spener og under magen hennes er en veldig god idé - hoppene uvant til denne typen kontakt kan sparke på føllet når den prøver å amme!
  7. 7
    Når hoppen er ca en måned til følling, flytte henne til et mindre verksted hvor hun kan løpe rundt, men det er mer skjermet og er inngjerdet for å beskytte mot wild hunder etc. På denne tiden, øke sin fôret litt, men ikke legge til noe nytt, da dette kan forstyrre henne systemet og forårsake kolikk, etc.
  8. 8
    Gjenkjenne tegn på sent stadium svangerskapet.
    • Ca 2 uker før følling, vil du se hennes gravide mage flytte fra en hengende posisjon til en posisjon som fyller ut sin flanke området.
    • Når hun har ca en uke igjen, vil du legge merke til juret øker, noen hopper du ikke avhengig av hvor mange føll de har hatt.
    • Om fire dager før, ville føllet har flyttet tilbake i posisjon til å bli født.
    • Om 24 til 48 timer før fødselen, vil hoppa spenene bli voksaktig. Dette kommer før den første melk, eller "råmelk" som inneholder immunceller avgjørende for din føll helse. Føll er ikke født med immunceller til stede i blodet - de får dem fra hoppen sin råmelk. Hvis du følger riktig vaksinasjon rutine for hoppa i månedene frem til fødselen, vil hun passere på alle immunitet dine føll behov. Som hoppa nærmer seg, kan den "caps" falle av og melk kan piple ut - du kan se det som en gummy belegg på bena. Dersom hoppa går mye melk før hun føll, kan hun passere alle råmelk henne og frata føll av det er viktig immunitet. Dette gjør at føllet svak og svært utsatt for smitte. Din veterinær kan enkelt sjekke dine føll immunitet nivåer med en blodprøve på 24 timer gammel. Hvis du mistenker at hoppa har bestått alle hennes råmelk før følling, spør din veterinær for en serum glutaraldehyd test (IgG test), er det billig og enkelt å gjøre, og kan gjøre en stor forskjell for tidlig helsen til føllet ditt.
  9. 9
    Du vil sannsynligvis gå glipp av fødselen av føllet som de vanligvis føll i de tidlige timer av formiddagen mellom 12 og fem. Men hvis du er heldig nok til å se det, holde i bakgrunnen som du kan få henne til å slutte å skyve og endre den naturlige prosessen. Ikke skremme henne med kameraet blinker eller en folkemengde av folk ser på. Hun vil bli rastløs som hun forbereder seg til føllet, og kan tempo gjerdet, labb på bakken og rulle gjentatte ganger. Til slutt vil hun legge seg ned og begynne å skyve på alvor. Det første synlige bør være noen av de blåaktig hvite membranen, så de fremre hovene til føllet med snuten hvilende på toppen. Fra dette punkt skal det ta et maksimum på rundt 20 minutter for levering til å finne sted. Lenger enn dette, eller noe annet enn forpotene og nese som presenteres, og du bør ringe dyrlegen. Hvis membranen er lys rød hoppen er å ha en "rød bag 'levering, noe som betyr at morkaken har separert fra livmor tidlig. Dette betyr at føllet ikke lenger mottar oksygen fra hoppen via morkaken, og kan bli alvorlig svekket. (Se Neonatal mistilpasning syndrom eller "dummy føll ') Det er viktig at føllet blir levert så raskt som mulig i dette tilfellet. Ring veterinæren.
  10. 10
    Hvis du finner ut at hoppa har føllet, sørge for at placenta membranen er hel - Spre membranen ut på bakken, bør det være en stor tåre hvor føllet dukket opp. Noen brikker mangler min beholdes inne i hoppa forårsaker alvorlige infeksjoner og blodforgiftning. Din mare vil vise kolikk symptomer og en rask økning i temperaturen i de neste dagene hvis dette er tilfelle. Membranen skal være en sunn rosa farge, kan en grønn eller gul cast indikere placentitis, og brun møkk betyr at føllet har gått noen mekonium under fødselen prosessen, vanligvis et tegn på en langvarig eller vanskelig arbeidsmarked. Hvis membranene er vrengt en rød bag levering er svært sannsynlig. Noen ganger kan det ta en stund for hoppen å passere membranen - aldri trekke membranen fra hoppen som dette kan rive det eller få henne til å blødning. Hvis det er å dra på bakken eller floker bena det kan knyttes opp til en ball med hyssing.
  11. 11
    Sørg for at føllet er levende og turgåing. Din føll bør begynne å prøve å stå ganske snart etter følling, og bør være sykepleier innen to timer på det meste. Sjekk sine reaksjoner og se deg rundt i paddock for svart, seig husdyrgjødsel (kalt Meconium), som er den første husdyrgjødsel føllet passerer like etter fødselen. Dette kan være vanskelig å passere, spesielt for føll som deres bekkenet er smalere. Hvis føllet viser tegn til en beholdt mekonium (gjentatt anstrengelse, merking eller opphisset bytte av halen) administrerer en klyster eller ringe dyrlegen til å gjøre det.
  12. 12
    Sørg for at føllet drikker og urinerer. Hvis den ikke gjør det, se for de neste 24 timene, og hvis det ikke skjer noe, kan du ringe en veterinær til å se på føllet.
  13. 13
    Ved første kan det være lurt å holde føllet og hoppa i en liten bakgård, men etter ca tre dager, flytte føllet til en større paddock og la føllet trening.
  14. 14
    Leg misdannelser er vanlig hos unge føll og noen er mye hjulpet ved å utvide innesperring tid. Hvis føllet har lax sener ('ned på sine støtfangere' - føllet vil gå på sine hæler eller enda Mellomhånden eller fetlocks, og hovene vil tippe oppover med tærne opp fra bakken) boks eller verksted resten er tilrådelig å stoppe den kjører om og skade bena. Denne tilstanden vil løse seg selv når føllet styrker. Senene, hvor føllet er "knuckled over" og går på tærne, kan kreve splinting å redusere risikoen for å trekke sener og leddbånd fra sine vedlegg.

Tips

  • Kontroller at du har strøm og vann tilgjengelig til enhver tid, vil hoppen drikke etter fødselen og en dehydrert mare kan miste henne melk.
  • Ikke bli skremt hvis hoppen appetitt faller av litt, hun har en mage full av føll så det er ikke mye rom for mat. Men noen brå endringer i oppførselen hennes, eller at hun gikk av henne fôr helt, er en årsak til bekymring og økt observasjon.
  • Du kan rydde opp i hoppa og fjerne blod, slik at fluene ikke er tiltrukket.
  • Prøve og finne noen som er erfarne med følling hopper som du kan bruke litt tid på å lære detaljene som er savnet i bøker og informasjonssider. Frivilligheten noen helger på et stutteri er en utmerket måte å lære, og det er absolutt verdt innsatsen med å rense noen staller for retur av førstehånds erfaring og observasjon.
  • Føll kan bli alvorlig syk innenfor en mye kortere tidsramme enn voksne hester. Observasjon er nøkkelen til å fange problemer før de blir problemer. Hvis du er i tvil eller spørsmål, søke råd.
  • En følling alarm er bra, så du kan se følling hvis hoppen er tilbøyelige til å ha problemer, eller dets hoppene første føll.

Advarsler

  • Gi hoppa og føllet, masse oppmerksomhet, men være villig til å akseptere at de kanskje ikke vil ha folk rundt seg hele tiden.
  • Motstå fristelsen til å "baby" din føll. Behandle det som en liten hest - dårlig oppførsel som nipping, munn eller bryter som tåles i en "søt føll" vil bli farlig som hesten vokser opp. Disse atferd er tidlig etablering av flokkmentalitet og rangorden, og hvis føllet lærer at det kan mengden eller bite deg, vil det se deg som mindre dominerende enn seg selv, og du vil ha problemer senere.
  • Noen hopper kan bli overbeskyttende eller 'føll stolt "og aggressive mot mennesker eller andre hester. Masse håndtering og hengivenhet før hun føll vil vise henne at du ikke er en trussel, og hennes påfølgende glede av din bedrift vil bli gitt videre - føll lære av eksempelet!
  • Sett en grime på føllet, og håndtere dem mye i løpet av de første par månedene, så de vil bli vant til mennesker og kontaktlinser. Lær føll å plukke opp sine føtter og bli stelt og spyles.
  • Pass på at hoppa er flyttet bort fra alle hingster eller vallaker når følldiger.
  • Hvis hoppen er en første gang foaler, satte innen synsvidde av en annen mare som er avslappet og avgjort. Selv naboen vil tillate mare å ha selskap uten å bli overfylt. Det er bedre å ikke sette henne ut med en annen hest, da dette kan gjøre henne engstelig (hoppene vil naturligvis forlate flokken til føllet alene) og av og til noen hopper prøve å "stjele" andre hopper 'føll. Selv annen hest nærmer seg ut av nysgjerrighet kan gjøre hoppa stå opp tidligere enn hun ellers ville gjort, bryte navlestrengen tidlig og frata føllet av ledningen blod det bør få.
  • Kontroller at du har detaljene i dyrlegen hendig i ukene opp til følling. Dette bør være en hest veterinær opplevd med føll arbeid, IKKE små dyr veterinær som ser din hund eller katt.
  • Pass på at beite beite er egnet. I noen deler av Midtvesten, noen gårder har svingel i sine beitemarker. Dette er ikke bra for drektige hopper for de siste tre månedene av svangerskapet, fører det til at sekken blir så tøff, at føllet ikke er i stand til å komme seg ut, og vil dø hvis ingen er der for å hjelpe. Vite hva slags gress du har. I Missouri folk legger sine hopper i en tørr masse med masse god høyet.

Ting du trenger

  • Kontakt antall veterinærer.
  • Torch
  • Notisblokk - skriv ned de tider av hver fase når det skjer (mare legger seg ned, første presentasjon av føll, levering av føllet, føll stands, føll sykepleiere, passerer mekonium etc) dette er uvurderlig for veterinæren hvis føllet trenger noen behandling. Også hvis du har tenkt å re-avle hoppa, har hennes historie tilgjengelig gjør det lettere å fortelle om noe er utenom det vanlige i fremtidige foalings.