Wkino

Hvordan spise sushi

Hvis du aldri har spist sushi før, men ønsker å prøve det, kanskje du føler deg skremt av ukjent mat, presentasjon og tradisjoner. Smaken (og din erfaring) av sushi er sterkt påvirket ikke bare av hvordan det er forberedt, men også av hvordan du spiser det. Disse retningslinjene vil hjelpe deg å vite hva du kan forvente og hvordan du grundig nyte din første sushi eventyr.

Trinn

Hvordan spise sushi. Velge en hederlig sushi restaurant.
Hvordan spise sushi. Velge en hederlig sushi restaurant.
 1. 1
  Velge en hederlig sushi restaurant. Dette er spesielt viktig for første gang sushi eater. Dårlig forberedt fisk kan ødelegge opplevelsen og gjør du aldri vil spise sushi igjen, spesielt hvis du ikke er spesielt glad i sjømat til å begynne med. Du kan gjøre flere eksperimentere med hvor du spise en gang du har hatt noen positive erfaringer med sushi, men når du starter opp, spille det trygt.
  • Hvis du er nervøs for å prøve sushi for første gang, prøv laks sushi Nigiri stil, som er mer mild enn andre typer rå sushi.
  • Bare fordi det er dyrere betyr ikke at kvaliteten er bedre.
  • Hvis du kjenner noen japanske folk, be dem om å anbefale et sted. Hvis du ikke har noen japanske bekjente, finne en asiatisk dagligvarebutikk og spør noen som jobber der, eller finne en lokal mat forum og be om råd der.
  • Sjekk menyen for advarselen tegn på at kvaliteten ikke kan være bra:
   • "Alt du kan spise" sushi for en fast pris
   • menyelementer som ikke er nevnt på japansk
   • de fleste av elementene er rullet sushi med navn som Oriental Delight
   • mer enn halvparten av de tilgjengelige ingrediensene er kokt
 2. 2
  Sitte på sushi bar hvis du kan. Dette vil gi deg muligheten til å samhandle med sushi kokk og kontrollere kvaliteten på fisken (som skal være på skjermen, og skal ikke se tørr).
 3. 3
  Legg inn bestillingen. Bestille sushi elementer direkte fra kokken hvis mulig og for ikke-sushi elementer fra en server (aldri fra kokken). Spør ham hva han anbefaler, og hvis du kan få hva han mener er ferskeste. Siden sushi har rå fisk, jo ferskere den er, jo bedre vil det smake. Vær forsiktig med hvordan du frasen det, though. Spør "Er det frisk?" kan være fornærmende, fordi det innebærer at en del av fisken ikke kan være frisk. Bare spør om hva som er ferskeste. Hvis du ønsker å spise noe mens sushi er under utarbeidelse, be om edamame (kokte soyabønner), suimono (klar buljong) eller misoshiru (fermenterte soyabønner suppe). Velg mellom grønn te, øl, sake, eller vann å drikke brus vil overmanne de subtile smaker av sushi. Her er en oversikt over hva slags sushi du kan prøve:
  • Sashimi - Skiver av rå fisk (uten ris)
  • Nigiri - En bit av rå fisk over en oval av ris
  • Maki-Vanligvis én eller to typer fisk eller grønnsaker rullet med ris i et ark med stekt tang og kuttet i biter store porsjoner. Et godt utgangspunkt for folk som er pysete om å spise rå fisk.
  • Temaki - I likhet med maki, bortsett fra ingrediensene er rullet inn i en kjegleform som du holde og bite i måten du ville gjort med en taco.
 4. 4
  Vask hendene før du spiser sushi. Mange sushi barer vil gi en varm fuktig håndkle for dette formålet før serverer mat. Selv om mange velger å bruke spisepinner, er det helt akseptabelt å spise sushi med hendene.
 5. 5
  Kjenn dine sauser. Vanligvis vil en tallerken med sushi inkluderer wasabi (den grønne ballen med lim) og syltet ingefær (tynne, rosa skiver plassert rett ved siden av wasabi). I tillegg vil du bli gitt en liten grunne rett til å dyppe sushi i soyasaus. Hell soyasaus i den lille plate, halvfull eller mindre.
  • Vær forsiktig når du dyppe Nigiri inn i soyasaus. Hvis du dyppe ris i soyasaus, vil det falle fra hverandre. I stedet, ta hele stykket i hendene og dyppe den i soyasaus fisk enden ned.
  • Hvis sushi allerede har saus på den, ikke dyppe den i soyasaus. Prøv å nyte det som kokk krydret det.
  • Alternativt kan du bruke spisepinner å dyppe ingefær i soyasaus, og deretter bruke den til å børste saus på fisken i stedet dukkert fisken direkte. Dette gir bare "essensen" av ingefær og ingefær er da ikke direkte spist.
  • Ikke overdriv det på wasabi. Det er veldig lett å overmanne de delikate smaker av sushi med en tung kombinasjon av soyasaus og wasabi. Smake sushi uten ekstra wasabi først, og deretter legge til en liten mengde direkte til hver brikke hvis du ønsker. Vær oppmerksom på at noen ganger nigiri har wasabi gjemt i mellom fisk og ris, sushi tilberedt på denne måten sjelden trenger ekstra wasabi. Selv om noen mennesker velger å blande wasabi paste med soyasaus, gjør denne praksisen det vanskelig å kontrollere balansen av krydret og salt smaker og kan betraktes som respektløst til sushi kokk.
 6. 6
  Spise sushi i en bite. Hvis den er for stor, spise den i to biter. Ta hensyn til både smaker og teksturer. Du kan bli overrasket over hvor mild og øm fisken er. Husk at du ikke er ment å bli overveldet med styrke av smak her, men med balanse av smaker og teksturer. Ta deg tid til å nyte det!
 7. 7
  Oppdatere munnen med en skive ingefær, spesielt mellom å spise ulike typer sushi. Ikke spis den i samme bitt som sushi.
 8. 8
  Ikke spise alt på tallerkenen din. Det regnes som uhøflig å fullføre alt fordi det innebærer at kokken ikke gjør nok.

Tips

 • Ekte wasabi er svært dyrt, det er faktisk en rot, og på finere etablissementer, vil det se mer ut som filler. I tillegg vil det ikke være øye-vanning som den grønne lim. Den grønne lim er faktisk billigere pepperrot med konditorfarge lagt.
 • Høyere kvalitet syltet ingefær vil være hvit, den rosa fargen på de fleste er fra pre-laget ingefær i en krukke som har hatt konditorfarge lagt til. Mens begge er (vanligvis) veldig bra, er blekere rekke mer subtil og kompleks.
 • Les om før servering, slik at du ikke utilsiktet fornærme kokken eller kultur.

Advarsler

 • Selv om wasabi er der på tallerkenen din, er det noen ganger ansett som dårlig oppførsel å legge litt til hver del før du spiser den, når sushi kokk har allerede plassert litt wasabi på ris roll. Hvis du legger til flere wasabi, er du i hovedsak å fortelle kokken at han eller hun ikke gjør en god jobb.
 • Hvis du ikke har prøvd wasabi før, være forsiktig med å bruke det som et krydder. Det kan være svært krydret, ikke bruk for mye av det. Prøv en liten bit først for å se hvordan du takler det.
 • Å spise rå fisk, skalldyr og kjøtt kan sette deg i fare for alvorlige matbårne sykdommer, blant annet matforgiftning, hepatitt, parasitter og leverskader. Selv om dette er lite sannsynlig at respektable sushi restauranter, tenke to ganger før å ha sushi som er blitt sittende for hvem vet hvor lenge på en buffet gjort av hvem-vet-hvem.