Wkino

Hvordan spise en rambutan

Rambutan, opprinnelig fra Sørøst-Asia, vokser nå i tropiske klima over hele verden. Bladene variere fra ett utvalg til en annen, men den hårete eller bustete rødt (når moden) frukt er umiskjennelig. Rambut er den malayiske ordet for "hår". Prøve en neste gang du er i tropene! I Costa Rica er de kjent som "Mamon Chino" eller kinesisk Sucker for måten frukten er spist og at de er som en Litchi frukt fra Kina. Fruktene er rikelig i Sentral-Europa.

Trinn

Hvordan spise en rambutan. Åpne rambutan ved å fjerne en del av huden i hvilken som helst av flere måter.
Hvordan spise en rambutan. Åpne rambutan ved å fjerne en del av huden i hvilken som helst av flere måter.
 1. 1
  Åpne rambutan ved å fjerne en del av huden i hvilken som helst av flere måter. Klem rambutan till huden pauser. Så skrelle halve huden av, mens den andre halvparten til å holde i hånden som en wrapper.
 2. 2
  Finne en søm som kjører ned toppen til bunnen av frukten, og trekke fra hverandre den læraktig hud. Du vil finne noe som likner en skrellet drue, men større, under den.
 3. 3
  Alternativt kan du bruke en kniv til å lage et snitt i huden, og klem på frukt ut.
 4. 4
  Ikke skjære gjennom frø.
 5. 5
  Spise rundt frøet. Unngå biting for nær frø - du vil unngå den tøffe, papery huden rundt det. Noen mennesker bite i kjødet, andre pop hele greia i munnen og spyttet ut frøene når de er ferdig (se Advarsler nedenfor). Noen varianter har bitre frø, andre har søte frø, antagelig inneholder ubetydelige mengder tanniner eller alkaloider. I det sistnevnte tilfellet kan man gjøre hele frukter, frø og alle (men ikke den ytre hud). Prøv Universal edibility test før man spiser frøene i kvantitet.

Tips

 • Frukten er ikke altfor søt, og heller surt, det smaker noe som en drue.
 • Hvis servering, la halvparten huden på etter klipping som et dekorativt holder, slik som om serverer det som en del av et fruktfat.
 • De koster 3/Quetzal, eller ca 4 cent hver, på et marked i San Pedro La Laguna, Guatemala (per desember 2007). Dette var en av de varianter med ikke-bitre frø. I Costa Rica de koster ca 50 cent per pund, og om US5€ for to dusin solgt street side i Honduras i 2007.
 • Vær forsiktig med å spise frø fordi du vil kvele.
 • Etter å kjøpe rambutan, kan du holde det for tre til fem dager i kjøleskapet og dekket med plastfolie for å redusere tap av fuktighet (eller la dem ut hvis du bor i et fuktig miljø).

Advarsler

 • Noen kilder sier ikke å spise frø eller bark, som inneholder giftige saponiner og tanniner.
 • Hvis kjøttet fester seg til frø og er vanskelig å separere, er rambutan sannsynligvis przejrzałem.
 • Se opp for frukt mark, som markeres med brunlig, sandy ting der frukten er festet til stammen.
 • Som med alle anlegg, sørge for positiv identifikasjon før du spiser dem. Du vil sannsynligvis finne dem i et lokalt marked, så prøv dem fra den kilden først før du spiser dem i naturen.