Wkino

Hvordan smake single malt whisky

Single malt Scotch whisky blir stadig mer populær over hele verden. Det er en kompleks og allsidig ånd som du kan nyte som en aperitiff, sammen med et måltid, etter middag eller som en kveldsdrink.

Trinn

Hvordan smake single malt whisky. Få litt single malt Scotch whisky.
Hvordan smake single malt whisky. Få litt single malt Scotch whisky.
 1. 1
  Få litt single malt Scotch whisky. Husk: det kan bare kalles whisky hvis det er destillert i Skottland - alle andre er single malt whisky hvis ikke blandet med et produkt av en annen destilleriet. Til å begynne, kan du prøve noen av dine venners favoritt whisky eller gå til en whisky bar og be om anbefalinger. Hvis disse alternativene ikke er tilgjengelige, kan du gå til din lokale vinmonopol og plukke opp en flaske.
 2. 2
  Kjøp en god glass. Den tulipan glass er den foretrukne stilen fordi den fokuserer aromaer og sprut ånden bort på tungen i en bred måte. Riedel og Glencairn lage variasjoner på denne stilen. Noen whisky drinkers foretrekker øl-eller snifters.
 3. 3
  Skjenke deg en dram. Avhengig av din erfaring og hvor mye du ønsker å drikke, kan dette beløpet være alt fra en halv unse til to gram.
 4. 4
  Vippe og snu glasset. La whisky strøk glasset. Dette øker overflatearealet, tillater større fordampning, og dermed forsterke aromaen. Observere konsistens som det holder seg til sidene av glasset.
 5. 5
  Nesen whisky. Plasser nesen noen få inches bort fra glasset. Hva gjør du lukter? Nå komme litt nærmere. Hvordan er det? Nå komme så nært som mulig uten å la alkoholen forbrenner forstyrre. Hvilke andre aromaer er der? Holde munnen litt åpen som du nesen whiskyen vil hjelpe deg til bedre skjelne og "smak" de forskjellige aromaer.
 6. 6
  Tilsett vann. Dette er valgfritt. Legg så mye som halv og en halv eller så lite som noen få dråper. Legge vann avhenger av styrken og stil av whisky og forsmak preferanser. Vanlige flaskene inneholder 40% til 46% alkohol etter volum (ABV) og er fortynnet med destilleriet vannkilde. Noen whisky puristene (Jim Murray, for eksempel) føler at som det allerede har blitt utvannet, er ytterligere fortynning unødvendig. "Cask Strength" whiskyer er sterkere (vanligvis 46% til 60%) og krever mer vann. Unngå vann fra springen, fordi klor og / eller oppløste mineraler interfererer med smak.
 7. 7
  Beveg lett på whisky. Nesen whiskyen igjen. Endre vinkel og avstand på glasset for å plukke opp alle de subtile aromaer. Fortsett dette i noen minutter mens vannet gifter seg med whisky og frigjør ekstra aromaer du kanskje ikke har lagt merke til i begynnelsen. Hvis du har tilsatt vann, ha tålmodighet. Det tar en god tid før whisky og vann er helt gift.
 8. 8
  Ta en slurk. Ta akkurat nok til pels munnen og begynner å sakte snurr den rundt tungen. Føler konsistensen av whisky. Noen føler tykkere, fetere, eller litt røffere enn andre. Dette er referert til som "munnfølelse". Prøv og pels tungen slik at whisky berører alle smaksløkene.
 9. 9
  Smake whisky. Prøv å holde whisky i munnen så lenge som det tar å legge merke til alle de forskjellige smaker.
 10. 10
  Svelge. Prøv ikke å åpne munnen eller lukke halsen. La i en liten mengde luft gjennom munnen og puste gjennom nesen sakte som røyk stige opp i bihulene. Du kan oppleve forskjellige smaker. Dette kalles "finish." Når smaker avta, puste normalt.
 11. 11
  Gjenta. Med mindre man er smaker whisky i rask rekkefølge, forbruker en dram kan ofte ta en halvtime eller mer. Legg merke til hvordan de smaker og aromaer endre hele økten.

Tips

 • Når du er på en bar eller pub, whisky puristene bestille sine drinker "ryddig", som betyr uten en mikser som brus, saft, vann eller is. Neat er den anbefalte måten å bestille whisky, selv om du rett og slett foretrekker å legge vann selv. "Straight up" kan føre til forvirring siden noen bartendere kan tolke det som rystet med is som er en vanlig martini teknikk. "On the rocks" refererer til helle whiskyen over isen.
 • Legg merke til forholdet mellom stilen på whisky og smak og kompleksitet. Hvor er destilleriet ligger (for eksempel Islay, Speyside, Highlands)? Hvor gammel er den? Var det alderen i en brukt Sherry eller Bourbon cask? Ble malt torv-tørket? Ble det slappe-filtrert? Ble kildevann lagt til eller ble det tappet på cask styrke?
 • Nyt den med en venn og sammenligne erfaringer.
 • Whisky drikking er morsommere og mer givende når du er avslappet og fri for distraksjoner.
 • Whisky drinkers er uenige om hvorvidt man bør legge is til whisky. De fleste mener at chilling med is underlegger de komplekse smaker av single malt. Andre mener isen endrer hele dynamikken i whisky på en positiv måte. Føl deg fri til å lage din egen dømmekraft.
 • Single malt whisky kan nytes på egen hånd eller sammen med mat. Noen vanlige forslagene er østers, sushi og mørk sjokolade.
 • Vurdere å eksperimentere med irske single malt whisky. Irsk malt tørkes over en kull / koks brann snarere enn en torv og destilleres tre ganger i stedet for to.
 • Dyrere er ikke nødvendigvis er bedre. Du kan bygge en utmerket whiskey samling med flasker som koster mindre enn 55€ hver.
 • Bruken av en liten mengde vann er vanlig å åpne opp det smaker av ånden. De fleste whisky produsere en dypere, smøraktig eller på annen måte mer kompleks smak med tilsetning av selv små mengder vann.
 • Eldre er ikke nødvendigvis er bedre. Alderen whisky vil mellow som det tar på flere karakteristikker av fat og vil konsentrere seg over tid som alkohol fordamper.
 • Skriv dine egne smaker notater. Det vil motivere deg til å finne flere nyanser. Det er ikke nødvendig å feste betong navnene til de smaker (f.eks røyk, torv, sherry, frukt, kokos, fløtekaramell). Alle opplever noe annerledes. Det kan minne om en skog etter regn eller av et bål på stranden. Du kan også beskrive det som verdig, onde, luksuriøse, eller, hvis du ikke kan finne noen ord, komplekse.
 • Eksperimenter med større og mindre slurker å oppdage nyanser i smaken.
 • Eksperiment. Whisky smaking er et spørsmål om praktisk visdom og personlig opplevelse, ikke teori.
 • Noen whisky trenger tid til å puste. Etter å ha åpnet en ny flaske, har et glass og la det sitte en uke eller to. Legg merke til den økte kompleksiteten. Dette gjelder spesielt for cask strength flasker og enkelte merker som The Balvenie og Glenfarclas.

Advarsler

 • Selv om du sannsynligvis vil drikke det tregere og i mindre mengder enn andre ånder, er alkohol farlig hvis det ikke inntas i moderate mengder.
 • En 40€ flaske Scotch koster ca 5€ per unse. De fleste barer belaste ca 10€ per unse for god single malt whisky.
 • Whisky er en alkoholholdig drikke. Sjekk drikking alder for ditt område før smaking.

Ting du trenger

 • En flaske single malt Scotch whisky
 • En kvalitet glass
 • Kildevann på flaske
 • Minst en halv time, fri for stress og distraksjoner
 • Ekstra tid til å tillate kroppen å forbrenne alkoholen før enhver tunge maskiner eller kjører.