Wkino

Hvordan koke ris

Matlaging en gryte med ris er en av de hverdagslige ting som alle har å gjøre, men det er ofte forvirring om den beste metoden for å gjøre det. En av de største problemene du ønsker å unngå er ris stikker til bunnen av potten, eller brenner helt. Utover det, vil du også ønsker å sikre at risen er av den konsistens som passer måltidet du legger det til, men med over 2000 ris, er det ikke alltid opplagt hva jeg skal gjøre!

Teknikkene som beskrives i denne artikkelen gi deg et utvalg av tilnærminger, som hver skal resultere i utmerket ris.

 • 1 trinn
  • 1.1 Forstå det grunnleggende om riskoking
  • 1.2 Absorpsjon metode 1
  • 1.3 Absorpsjon metode 2
  • 1.4 Absorpsjon metode 3
  • 1.5 Absorpsjon metode 4
  • 1.6 Kokende ris (varmt vann metoden)
  • 1.7 Dampende ris
  • 1.8 Cooking ris au gras / toasting
  • 1.9 Elektrisk riskoker
  • 1.10 Mikrobølgeovn ris
  • 1.11 Rice i melk
  • 1.12 Ettervarme ris
 • 2 tips
 • 3 Advarsler
 • 4 ting du trenger:
 • 5 Nærstående Googles
 • 6 Kilder og referanser

Trinn

Hvordan koke ris. Kjøpe god kvalitet ris for en god kvalitet utfall.
Hvordan koke ris. Kjøpe god kvalitet ris for en god kvalitet utfall.

Forstå det grunnleggende om riskoking

 1. 1
  Kjøpe god kvalitet ris for en god kvalitet utfall. Gamle ris vil ikke produsere en velsmakende eller lett et måltid som friskere ris. Rice kan tilberedes i vann, kraft, melk eller kjøttkraft.
 2. 2
  Vurdere hvorvidt du ønsker å vaske risen. For ris kjøpt i et vestlig land, har det allerede blitt vasket og renset før du kjøper. Vasking vil bare fjerne næringsstoffer (for eksempel i Europa er vanlig ris vanligvis beriket med vitaminer og mineraler som niacin og jern). Imidlertid er å vaske ansett som nyttig for å skille korn av ris (og er ofte gjort i asiatiske land), noe som resulterer i mykere, lettere kokt ris med en fyldigere korn som ikke stokk. Og Larousse Gastronomique anbefaler at mindre ris har vært forbehandlet eller ferdiglaget, bør det alltid vaskes i rennende vann og drenert godt før koking.
  • Vasking vil fjerne en god andel av stivelsen i korn, slik at proteinet intakt.
 3. 3
  Bortsett fra basmatiris og vill ris, er det ikke nødvendig å suge risen med mindre oppskriften sier det. Hvis du bestemmer deg for å suge, eller hvis oppskriften krever det, er den vanlige metoden som følger:
  • Bløtlegg risen i kaldt vann i 30-60 minutter, eller
  • Skyll eller vaske risen i vasken til vannet er klart nok til å se risen gjennom den. I utgangspunktet holde vannet kjører på lav mens risting før tåkete hvite fargen blir klar.
  • Rice som øker med soaking inkluderer basmati, Thai, og langkornet ris.
 4. 4
  Koke ris til poenget med å være al dente (fast, men ikke hardt), med separate korn, og samtidig beholde sin smak. Dette gjelder ikke for ris kokt i melk til dessert formål, eller for.
 5. 5
  Vær forsiktig så du ikke å splitte korn med mindre dette er effekten ønsket. Det er to tiltak som kan føre til at korn å bryte åpne, noe som resulterer i en grøtaktig rot. Det ene er å legge salt i vannet, noe som kokken Paul Gayler fraråder. Likt, ikke røre ris mens det er matlaging fordi dette vil også føre til at korn å bryte, noe som gir deg klebrig ris (med mindre det er den effekten du er ute etter, selvfølgelig). Selv stikker skjeen i å smake ris kan påvirke sin struktur mens matlaging. Det eneste unntaket fra denne regelen er, som trenger å bli rørt.
  • Salt er ikke nødvendig når matlaging ris, men noen kokker mener det bør legges. Med mindre du legger til en latterlig mengde salt, vil det ikke vesentlig endre kokende temperatur eller tid, men det vil forbedre smaken av ris. Imidlertid kan det bryte korn åpner som nevnt ovenfor, slik at du kanskje har lyst til å eksperimentere for å se hva som fungerer best for deg.
 6. 6
  Bruk en stor kjele eller gryte. Rice trenger masse matlaging plass for å unngå å stikke eller brenning, og å gi den plass til å flytte om. Kornene også utvide ganske mye.
 7. 7
  Har en viss idé om de riktige mengder av ris. Standard ris mengder foreslått av Larousse Gastronomique er:
  • 65g (2 1/2 oz, 1/3 cup) per porsjon for en hovedrett
  • 25 g (1 oz, 2 ss) per porsjon for en hors d'oeuvre
  • 40g (1 1/2 oz, tre spiseskjeer) per porsjon for en
  • 50g (2 oz) ukokt per person for pilafs
  • 25-40g (1-1 1/2 oz) per person for salater
  • 15-20g (1/2 - 3/4 oz) per person for risgrøt.
 8. 8
  Fjern alltid ris fra panne eller gryte så snart den er tilberedt. Det fortsetter å koke i gryten eller pannen, risikere holde skuddet hvis venstre der.
  • For å teste for "sluttresultatet", klem riskorn mellom fingrene. Kornene skal føle seg øm og ikke har en hard sentrum.

Absorpsjon metode 1

Med teknikken beskrevet i denne delen, stikker eller brennende ris er ikke lenger en bekymring. Siden potten ikke forblir over varmekilden, og dampen vil holde potten fuktig selv etter at risen er ferdig matlaging, kan du gå bort, glemme det, og ta en lur. Du vil fortsatt få utmerket ris!

 1. 1
  Mål en kopp vasket ris i en gryte. Hvis du hoppet over soaking / vask, kan du starte her med tørr ris ut av posen.
 2. 2
  Hell over en og en halv kopp kaldt vann inn i potten. Det avhenger av og preferanser - det kan være lurt å legge til 1,75 kopper vann.
 3. 3
  Legg 1/2 ss salt til potten. Dette trinnet er valgfritt om du ikke er enig om å legge salt til ris.
 4. 4
  Plasser potten over et moderat til høy varme.
 5. 5
  Når risen kommer til en rullende koke, skru ned varmen til minst mulig, og fortsette putre i fem minutter til. Plasser en godt forseglet lokk på gryten på dette tidspunktet.
  • A " rullende koke "er når store bobler som ikke ledes bort ved omrøring, og vil holde bryter vannflaten. Når du lager ris, er den rullende koke viktig slik at nok damp bygger seg opp til helt koke ris uten at det er over åpen flamme.
 6. 6
  Slå av varmen etter fem minutter. Plasser et papirhåndkle mellom lokket og potten for å unngå fukt oppbygging. Ikke løft lokket som damp inne vil koke ris gjennom.
  • Potten av ris vil være fullt kokt, lys og klar til å spise ca 10 minutter etter at varmen er slått av.
 7. 7
  Ta en liten smak av ris for å være sikker på at den er tilberedt (dette bør ikke være noe problem hvis du målte ut vannet riktig). Hvis risen er fortsatt litt crunchy, legg lokk på igjen for å beholde dampen, og få litt varmt vann fra springen (ikke for mye, kanskje en kvart kopp), og legge den til i potten. Sett lokket på igjen og vente enda et par minutter.
 8. 8
  Når kokt, ta av lokket og la dampen å unnslippe. Fluff kornene ved hjelp av en.
 9. 9
  Overføre ris til et oppvarmet serveringsfat med en metall skje. En tresleiv en tendens til å knuse ris.

Absorpsjon metode 2

Denne metoden følger en foreslått av Paul Gayler.

 1. 1
  Plasser ris og vann i en stor kjele eller gryte. Den foreslåtte forholdet er 450g (£ 1) langkornet hvit ris og 600ml (en kvart liter) vann.
 2. 2
  Kok opp over middels varme. Rør bare en gang, deretter slippe varmen til et oppkok. La småkoke i 10-12 minutter, avdekket. I løpet av denne tid, bør vannet absorberes av ris.
 3. 3
  Ta gryten av varmen. Plasser en tallerken klut over potten og legge lokket på gryten over (det bør passe tett). Plasser potten på en svært lav varme og la den i 10 minutter.
 4. 4
  Fjern gryten fra varmen og la den sitte i 5 minutter som er. Når tiden er ute, ta av lokket og oppvaskklut og tjene ris.

Absorpsjon metode 3

Denne metoden følger en foreslått av John Newton i Mat: The Essential AZ Guide.

 1. 1
  Sted 200g (7 oz) av ris i kjele.
 2. 2
  Sett en ren finger inn i risen. Hell i vannet før den når din første fingerledd.
 3. 3
  Monter en tett lokk på kasserollen. Kok opp vannet til å koke.
 4. 4
  Når koking, redusere til lav varme og fortsette matlaging. Risen er klar når damp hull kan observeres over ris.
 5. 5
  Ta av lokket. Dette vil la dampen unnslippe. Bruk en til fluff korn og helle rett inn i serveringsfat.

Absorpsjon metode 4

Dette er basert på en metode foreslått i Larousse Gastronomique. Denne metoden kan være nyttig hvis du gjør mange andre ting på kjøkkenet for å forberede et måltid, men som ikke krever ovnen og du har god tid for ris å sakte koker bort i ovnen.

 1. 1
  Hell 1 kg (2 1 / £ 4, 5 kopper) av ris i 3 liter (6 1/3 pints, 3 liter) med kokende, saltet vann. La det småkoke i 10 minutter.
 2. 2
  Fjern risen fra varmen og vaskes i kaldt vann.
 3. 3
  Plasser vasket ris til en overbygd, ildfast form. Sett fatet i en kjølig ovnen og la det til risen er kokt.

Kokende ris (varmt vann metoden)

Denne metoden er bra for salater eller retter hvor ris er å bli servert kald.

 1. 1
  Være forberedt på å legge masse vann for det beste resultatet. Den tradisjonelle metoden for kokende talte to ganger volumet av vann for koking av ris som standarden. Imidlertid antyder kokk Paul Gayler at det er mye bedre å koke ris i fem til seks ganger sitt volum av vann for gode resultater fordi dette bidrar til å utvanne stivelse og etterlater tydelige, lette riskorn. Følgende metode er basert på Paul Gayler målinger og metode.
 2. 2
  Bruk en stor gryte eller kjele. Hell 3 liter (6 1/3 pints) vann i potten. Bring vannet til en rullende koke.
 3. 3
  Legg 460g (£ 1) av ris. Reduser vann til en småkoke og stek i 12 til 15 minutter, eller til de er møre, men bestemt.
 4. 4
  Hell risen rett inn i en dørslag. Dekk dørslag med en ren klut (et kjøkkenhåndkle er ideelt) og la det stå i 10 minutter.
 5. 5
  Før servering, lo risen med en og tjene.

Dampende ris

Denne metoden er basert på den Larousse Gastronomique metoden.

 1. 1
  Vask risen i kaldt vann.
 2. 2
  Ta med vann til å koke i hurtigruten. Plasser ris i hurtigruten.
 3. 3
  Damp i 20-40 minutter. Mengden av tiden som er nødvendig vil avhenge av forskjellige ris anvendes.

Cooking ris au gras / toasting

"Au gras" er det franske ordet for "matlaging i fett". Det er den metoden som brukes til å forberede ris før du foretar en pilaf, eller paella. Hensikten bak det er for å øke smaken av ris.

 1. 1
  Sted eller smør i stekepanne eller skillet.
 2. 2
  Tilsett mengde ris foreslått av oppskriften.
 3. 3
  Forsiktig stek på svak til middels varme. I dette tilfellet, under omrøring med en trespatel er tilrådelig.
 4. 4
  Unngå bruning eller brenning av ris. Det bør bli gjennomsiktig, men ikke brunet. Den vanlige mengden av koketiden er 1 til 2 minutter, men dette kan variere avhengig av oppskriften.
 5. 5
  Følge oppskriften instruksjoner for tilsetning av væsken og dens absorpsjon.

Elektrisk riskoker

 1. 1
  Les instruksjonene. variere og du bør forstå ins og outs av riskoker før bruk. Det er også viktig å kjøpe en god kvalitet riskoker å sikre at termostaten er korrekt.
 2. 2
  Bruke elektrisk riskoker for klebrig ris, japansk sushi ris og brun ris. Bruk absorpsjon metode 2 er skissert ovenfor, og følg timing forslag til produsenten.

Mikrobølgeovn ris

Interessant, dette er ikke en tidsbesparende metode, bare én av praktisk for de som foretrekker å gjøre alt med en mikrobølgeovn. Denne metoden som er foreslått av Paul Gayler.

 1. 1
  Finn en bolle stor nok. Forholdet mellom ris til vann bør være 450g (£ 1) ris og 600ml (en kvart liter) vann, så sjekk bollen kan håndtere dette beløpet. Legg både vann og ris.
  • Vurdere å legge et snev av smør eller olje i vannet. Dette kan bidra til å forhindre risen koker over.
  • Dekk bollen.
 2. 2
  Sett bollen i mikrobølgeovn med forsiktighet. Varm i første omgang for fem minutter på full effekt.
 3. 3
  Mikrobølgeovn på halv effekt i 15 minutter. Unngå å røre det på noe tidspunkt.
 4. 4
  La det stå i noen minutter (inntil 10 minutter er best), deretter tjene som vanlig.

Ris i melk

Denne metoden er basert på en skissert i Larousse Gastronomique.

 1. 1
  Forvelle risen i varmt vann. Skyll den og tømme den godt.
 2. 2
  Hell i en kjele eller gryte. Beløpet skal oppgis i oppskriften.
 3. 3
  Legg den skylles ris. Kok sakte, som anbefales i oppskriften. Konsistensen vanligvis søkt for melk er en av en kremet pasta.

Oppvarming ris

Det er mulig å varme opp ris, med varierende grad av suksess.

 1. 1
  Prøv å opprettholde fuktighet. Damping, mikrobølgeovnen, eller baking ved siden av en skål med vann er gode alternativer. Men uansett hva du gjør, sørg for å koke det før det er rykende varm, og dette er avgjørende for å ødelegge eventuelle bakterier som kan ha begynt å bruke det som et vekstmedium.

Tips

 • Du ønsker kanskje å finpusse på "ris til vann forholdet" med erfaring - for eksempel: for større mengder ris, kan du finne en litt mindre eller mer enn en og en halv mengden av vann resulterer i bedre ris.
 • I stedet for å koke ris i vann, kan du bruke biff eller kylling kjøttkraft. av en hvilken som helst smak kan også erstatte vann.
 • Vann koker ved lavere temperatur i høyden. Hvis du bor i et høyfjellsområde det vil ta lengre tid å koke ris med denne metoden.
 • Disse tidene og forholdstall er for hvit ris (for eksempel jasmin, basmati, etc). Hvis du er matlaging brun ris du vil trenge rundt to kopper vann til en kopp ris og doble tiden. Dessuten lønner det seg å kjenne de forskjellige forberedelser og matlaging ganger for den type ris du bruker som de kan variere betydelig mellom langkornet, kort-korn, orientalsk, og spesialiserte ris typer. Les emballasjen hvis du er i tvil.
 • Det fungerer best å bruke den originale lokket av potten du bruker, siden det vil forsegle best.
 • Når risen første koker, kan det gråte litt eller løfte lokket. Holde vakt og et øre ut for starten av koke.
 • En kopp tørr ris korn tilberedt på denne måten er om tilstrekkelig å følge et måltid for to voksne.
 • Hvis risen er en viktig komponent i retten, må du kanskje opp til en kopp ris per voksen. Dette er ganske mye selv, så ikke vær redd for å varme opp leftovers!
 • Basen målingen ikke behøver å være en kopp nødvendigvis - nøkkelen er å tilsette det samme forhold mellom vann og ris, uansett antall.
 • Visste du dette? Rispapir er ikke laget av ris, det faktisk kommer fra margen et lite tre.
 • Hell noe vann inn i potten etter å ha tatt ut den kokte ris, vil det gjøre det lettere potten som skal renses.

Advarsler

 • Ikke alle er enig om hvor mye vann for å koke ris i, og det er sannsynlig å være en pågående tvist!

Ting du trenger

 • Ris
 • Vann
 • Pot / kasserolle med et tettsittende lokk
 • Noe å måle med (kopp, krus, etc.)
 • Komfyr
 • Papirhåndkle
 • Salt