Wkino

Hvordan fjerne en blekk flekken fra en sofa

Din vakre sofaen har en blekkflekker! Det kan være veldig frustrerende. Ink er en av de tøffeste flekken for å fjerne spesielt hvis flekken er på skinn eller vinyl sofaen. Det er derfor det er best å forholde seg til flekken så snart det skjer. En eldre blekk flekken vil være nesten umulig å fjerne. Men hvis du har tålmodighet til å gjøre de enkle metodene i denne artikkelen, kan du effektivt fjerne det blekkflekker fra sofaen.

Trinn

Hvordan fjerne en blekk flekken fra en sofa. Påfør rensevæske på en ren hvit klut.
Hvordan fjerne en blekk flekken fra en sofa. Påfør rensevæske på en ren hvit klut.

Det er viktig å forholde seg til få blekkflekker umiddelbart. Blot flekken med en ren klut eller tørkepapir og bruke litt press på det. Bare blot og ikke gni som rubbing kan spre flekken. Arbeid fra utsiden går mot sentrum og prøver å absorbere så mye blekk som du kan. Endre klut eller tørkepapir når det trengs. Hvilken metode du bruker for å fjerne blekket flekken vil avhenge av materialet på sofaen.

Klut sofaen

Du kan fjerne blekkflekker fra din klut sofaen enkelt ved hjelp av en av metodene nedenfor.

Alkohol metode

Blekk flekker kommer ofte ut med isopropanol. Bruk 90% isopropylalkohol men du kan bruke 70% hvis det er det eneste du har. Først teste alkohol på et lite synlig sted på sofaen for å være sikker på at det ikke vil skade materialet.

 1. 1
  Påfør rensevæske på en ren hvit klut. Ikke hell alkohol direkte på flekken.
 2. 2
  Bearbeid blekkflekker med kluten forsiktig. Ikke gni eller tørke. Rubbing vil føre til at flekken å spre seg. Gjenta prosessen til kluten ikke er absorberende noe mer av blekket. Sørg for å endre klut når den er mettet med blekk.
 3. 3
  Rens og skyll grundig med rent vann til løsningen er borte fra sofaen.
 4. 4
  Tørk området med et håndkle.

Eddik metode

Eddik gjør underverker på blekk flekker. Dens eddiksyre gjør at den kan fjerne flekker effektivt. Dessuten er det trygt å bruke, skånsom mot hendene og miljøvennlig.

 1. 1
  Kombiner en spiseskje med oppvask såpe, 2 ts hvit eddik og en kopp vann i en liten bolle.
 2. 2
  Bearbeid løsning på de fargede området med en myk klut.
 3. 3
  Gni forsiktig. Gni for hardt vil føre til at flekken å spre seg. La den sitte i ca 10 minutter.
 4. 4
  Rens og skyll det berørte området med en myk klut fuktet med kaldt vann. Skyll den berørte området grundig før løsningen er helt borte.
 5. 5
  Bruk et tørt håndkle til å absorbere fuktighet.

Skinn eller vinyl sofaen

Skinn og vinyl (ofte kalt "fake skinn") har nesten de samme kvalitetene. De er både porøse og har delikate overflater. Som er grunnen til at du tar ut blekk flekker fra skinn eller vinyl er tøff, spesielt når blekket har allerede satt i sofaen.

Oppvask såpe og vann metoden

Dersom flekken fortsatt er frisk, kan varmt såpevann gjøre triks.

 1. 1
  Bland 1/2 ts flytende oppvaskmiddel såpe med en liten mengde varmt vann i en liten skål for å lage en løsning.
 2. 2
  Omrør løsningen inntil masse såpeskum dannes.
 3. 3
  Dypp en myk klut på såpevann.
 4. 4
  Tørk forsiktig blekk flekken med såpevann. Gjenta påføring og tørke-prosessen når det er nødvendig.
 5. 5
  Bruk en ren, fuktig klut for å skylle av løsningen. Sørg for å skylle området grundig.
 6. 6
  Tørk området med et håndkle.
 7. 7
  Følg opp med et skinn conditioner (for skinn only). Dette vil bidra til å forhindre fremtidige flekker og forsegle noen ekstra fuktighet inn i skinn for å hindre at det sprekker over tid.

Alkohol metode

Rubbing alkohol, kan gjerne Isopropanol fjerne blekkflekker fra mykt skinn eller vinyl sofaen. Det fungerer enkelt på fersk blekk, men med gamle blekk flekker, må du kanskje gjenta etter behov. Test først alkoholen i et lite synlig sted av sofaen å se om lær eller vinyl kan håndtere alkohol.

 1. 1
  Damp en hvit bomullsklut med alkohol. Ikke hell direkte på skinn eller vinyl.
 2. 2
  Blot flekken med klut. Blekket vil begynne å overføre på kluten. Ikke gni, bare klatt klut. Gjenta prosessen til blekkflekker er borte. Sørg for å endre klut når den blir mettet med blekk for å forhindre re-flekker på sofaen.
 3. 3
  Rens og skyll de fargede området med en myk klut fuktet med kaldt vann. Skyll den berørte området grundig. Gjenta inntil oppløsningen er fullstendig borte.
 4. 4
  Tørk området med et håndkle.
 5. 5
  Følg opp med et skinn (for skinn only). Dette vil bidra til å forhindre fremtidige flekker og forsegle noen ekstra fuktighet inn i skinn for å hindre at det sprekker over tid.

Tips

 • Du kan bruke hårspray i stedet for alkohol for å fjerne blekkflekker fra sofaen.
 • For virkelig vanskelige flekker, kan ved hjelp av kraftige rengjøringsmidler til slutt fjerne flekker, men det er også muligheten for at materialet i sofaen din vil misfarges.

Ting du trenger

 • Papirhåndklær
 • Hvite duker
 • Klut håndklær
 • Liten skål
 • Isopropanol
 • Hvit eddik
 • Oppvask såpe
 • Skinn conditioner