Wkino

Hvordan å fortelle om et egg er dårlig

Har du behov for å være i stand til å fortelle om et egg er bra eller dårlig? Her er tre forskjellige tester.

Trinn

Hvordan å fortelle om et egg er dårlig. Plasser egget i en bolle med kaldt vann.
Hvordan å fortelle om et egg er dårlig. Plasser egget i en bolle med kaldt vann.

Flytende test

 1. 1
  Plasser egget i en bolle med kaldt vann. Vannivået bør være ca to ganger høyere enn i egget.
 2. 2
  Observer hva egget gjør.
  • Friske egg vil synke til bunnen av bollen og sannsynligvis ligge på sine sider.
  • Litt eldre egg (ca en uke) vil ligge på bunnen, men bob litt.
  • Hvis egget balanserer på sin minste spissen, med den store spissen nå for toppen, er det sannsynligvis nær tre uker gammel.
  • Egg som flyter på overflaten er dårlig og bør ikke brukes.

Skvulpet test

 1. 1
  Hold egget opp mot øret.
 2. 2
  Rist egget forsiktig.
 3. 3
  Lytt etter sloshing. Hvis du kan høre en distinkt sloshing lyd, er det best ikke å konsumere egg. Hvis du ikke kan høre noe, er egget sannsynligvis fint.

Sprengning test

 1. 1
  Sprekk egg på en flat overflate, som en plate.
 2. 2
  Observer eggeplomme og eggehvite.
  • Hvis plommen er litt globe-formet og sitter høyt, og albumen (eller eggehvite) er samlet tett rundt den, deretter egg er frisk.
  • Hvis eggeplomme sitter litt lavere og albumen er transparent, men likevel samlet seg tett, deretter egg er litt eldre, men fortsatt trygt å spise.
  • Hvis plommen er flat og albumen er rennende (nesten som vann), deretter egg er dårlig.

Tips

 • De første to tester som arbeider for samme grunn: luftlomme inne i egget blir større med tiden som de eggmasse miste både fuktighet og karbondioksyd. Som luftlommen blir større, er det mer sannsynlig at egget til å flyte i vann eller foreta en "sloshy" støy når den ristes.
 • Når en oppskrift krever flere egg, knekke dem i en egen bolle og legg dem til ingrediensene når du er sikker på at de er alle gode. Hvis du er bekymret for et individ egg ødelegger de andre, knekke dem i bollen og legg til ingrediensene en om gangen.
 • Hvis du er bekymret for egget blir befruktet, husk at de fleste eggene kommer fra store operasjoner der verpehøner aldri blir utsatt for en hane. Hvis eggene kommer fra en mindre gård der haner er til stede, er det en sjanse for at de kan bli befruktet. Egget vil ikke se noe annerledes med mindre en høne setter på den i minst 24 timer, siden et embryo ikke vil utvikle seg i en kald egg. Du kan sjekke for utvikling ved gjennomlysing. Som blir sagt, befruktede egg er ikke mer eller mindre næringsrik enn ubefruktet egg og begge er trygge å spise.
 • Blod flekker (også referert til som "kjøtt" flekker) ikke betegne en dårlig eller befruktet egg. Det er forårsaket av en sprukket blodåre under dannelsen av egget. Siden blod flekker er utvannet som egg aldre, betyr deres tilstedeværelse faktisk du har et friskt egg. Du kan spise det trygt, eller fjerne blod flekk med tuppen av en kniv, hvis det gjør at du føler deg bedre.
 • Trevlet, tau-lignende tråder av eggehvite er chalazae som er til stede i hver egg for å holde den sentrert eggeplomme. De er ikke et tegn på at egget er dårlig eller gjødslet, og de kan konsumeres trygt eller fjernet.